Rött kött - vad är det?

Jag blev fundersam när på nyheterna i morse. Det gick ut på att julskinkan innehåller nitrit för att göra skinkan röd. Det avslutades med att vi skulle äta mindre med rött kött.
Då blev jag fundersam över begreppet rött kött som jag trodde var nötkött.
Då undrar jag vad som är problemet med ”rött kött”. Är det bevisat att nötkött är farligt att äta och i så fall varför. Jag utgår att det inte är färgen som är problemet. 


Gilbert (Uppdaterad )

Kommentarer

  • Hej, och tack så mycket för frågan.

    Med rött kött menas kött från nöt, gris, lamm, ren och vilt. Däremot räknas inte kött från fågel som kyckling och kalkon som rött kött.

    Troligen flera samverkande faktorer
    Man vet ännu inte vad det är i rött kött och chark som ligger bakom den ökade risken för cancer i tjock- och ändtarmen. Det är troligen flera faktorer som samverkar. Det som diskuteras är bland annat så kallat hemjärn (den form av järn som finns i kött), fett, nitrit, nitrosaminer, salt och virus.

    Tydlig koppling
    Även om orsaken är oklar är det ingen tvekan om att det finns en tydlig koppling mellan rött kött och chark, och risken att drabbas av denna cancerform. I de studier som har gjorts har man tagit hänsyn till andra faktorer som kan öka risken för cancer, som rökning, alkohol, övervikt och låg grönsakskonsumtion, och ändå sett ett tydligt samband mellan rött kött, chark och cancer i tjock- och ändtarmen. Chark bedöms öka risken mer än rött kött.

    Läs gärna mer på vår webbplats om Kött och chark - råd.

    Vänliga hälsningar och välkommen igen!
    Ingela
    (Uppdaterad )
  • Även om det är chark på fågelkött. Är det farligt.
    Gilbert
  • Hej igen,
    ja, även charkprodukter tillverkade av fågel räknas i sammanhanget som mer riskabla för hälsan.

    Vänliga hälsningar
    Ingela
  • Hej! Räknas vild fågel, tex skogshöns, som rött kött eller som ”vitt” kött i likhet med industrikyckling? Vore mkt intressant att få veta om även detta viltkött har samma hälsorisker som rött kött. 

    Johanna Wiberg
  • Hej Johanna och tack för din fråga!

    Kött från vilda fåglar räknas inte som rött kött.

    Vänliga hälsningar
    Vendela
  • Ni kan inte slå samman rött kött och chark!
    Rött kött som inte är processat är det enskilt bästa en människa kan äta, vilket vi gjort sedan urminnes tider. Charkvaror däremot kan vara tungt processade vilket kan vara skadligt i längden.
    Stefan
  • Hej Stefan och tack för din fråga!

    Jag hänvisar till det översta svaret i denna tråd. Även om riskerna är större med charkprodukter så finns även en tydlig länk mellan risken för tjock- och ändtarmscancer och oprocessat rött kött. Förhoppningsvis kommer forskningen fram till exakt vad som orsakar kopplingen och då kan vi kanske ge mer precisa råd.

    Vänliga hälsningar
    Vendela
  • Varför påstår ni att rött kött ökar risken för cancer när det inte finns något orsakssamband? Statistikska studier kan inte säga något om orsakssamband då det alltid finns andra faktorer som påverkar. Exempelvis finns det tydlig koppling mellan glasskonsumtion och drunkningsolyckor. Men ingen försöker påstå att det är glassen som är orsaken.
    Anders
  • Hej Anders!

    Det stämmer att så kallade observationsstudier inte ensamma kan bevisa orsakssamband, till skillnad från randomiserade kontrollerades studier. Du har också rätt i att det alltid finns andra faktorer, så kallade störfaktorer, som påverkar. Dessa kan man dock oftast justera för, dock såklart i varierande grad. De nordiska näringsrekommendationerna (NNR) är Livsmedelsverkets viktigaste vetenskapliga underlag inom nutrition. Den senaste versionen av NNR publicerades 2023. Slutsatsen i NNR 2023 är att rött kött är en bra källa till högkvalitativt protein, mineraler som järn och zink; vitaminer som tiamin, riboflavin, B6 och B12, men samtidigt är konsumtionen av rött kött en huvudkälla till intag av mättat fett och en riskfaktor för tjock-och ändtarmscancer och möjligen också hjärt- och kärlsjukdom. Slutsatsen baseras både på metaanalyser av randomiserade kontrollerade studier och en stor mängs observationsstudier av bra kvalitet.

    I den bakgrundsartikel som togs fram för uppdateringen av NNR kan du läsa mer om evidensläget: Meat and meat products – a scoping review for Nordic Nutrition Recommendations 2023 | Food & Nutrition Research (foodandnutritionresearch.net).

    Vänliga hälsningar,

    Bettina
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.