Rosa oxfile
Hej!
Jag är gravid i vecka 20. På nyår åt jag rosa oxfile, jag läste på eran hemsida att det ska vara ok om den är rosa och inte blodig. Så jag åt med gott samvete och brydde mig inte om vilka grader innertemperaturen var på köttet. Läser sen mer ingående att för att ta död på listeria så behöver innertemperaturen komma över 70grader. Nu är jag orolig för att jag kan ha skadat mitt barn och får dåligt samvete för jag inte var mer noga.
Mvh
Jag är gravid i vecka 20. På nyår åt jag rosa oxfile, jag läste på eran hemsida att det ska vara ok om den är rosa och inte blodig. Så jag åt med gott samvete och brydde mig inte om vilka grader innertemperaturen var på köttet. Läser sen mer ingående att för att ta död på listeria så behöver innertemperaturen komma över 70grader. Nu är jag orolig för att jag kan ha skadat mitt barn och får dåligt samvete för jag inte var mer noga.
Mvh
Följ inlägget
0
följare
Du behöver inte vara orolig. Listeriabakterien är inte ett problem i kött som ska tillagas. Bakterier av olika slag finns på ytan och dör vid värmebehandlingen.
Toxoplasma finns inuti köttet
Anledningen till att Livsmedelsverket har råd om tillaga till exempel nötkött till minst rosa är för att parasiten toxoplasma ska dö. Till skillnad från bakterier finns toxoplasmaparasiten inuti köttet.
Med vänlig hälsning