Psylliumfrön - ok för gravida?

Physsaliumfrö får man äta det när man är gravid?

Kommentarer

  • Hej,
    tack för din fråga.

    Ja, det går bra att äta psylliumfrö (physsalium) även när man är gravid. I dessa frön finns inte något skadligt ämne, motsvarande vätecyanid som finns i linfrö. Men man ska tänka på att dricka lite extra, eftersom fröna sväller mycket.

    Välkommen igen!
    (Uppdaterad )
  • Hej,
    Går det även bra att äta psylliumskal som säljs i pulverform?
    Sofie
  • Hej och tack för frågan.
    Ja, det går bra, men i begränsade mängder även där. Vårt generella råd om intag av nötter och fröer är att inte regelbundet äta mer än ungefär 2 matskedar sammanlagt av olika sorter per dag. Här kan du läsa mer: Nötter och frön - råd (livsmedelsverket.se)

    Vänliga hälsningar
    Ingela
  • Tack för svar! Gäller samma begränsningar pumpakärnor?
    Sofie
  • Ja, det gäller alla sorters fröer och nötter.
    Ingela
  • Är det farligt att äta mer eller vad är anledningen till rekommendationen?
    Sofie
  • Hej igen,
    Livsmedelsverket gör avvägningar mellan risker och nytta för intag av olika livsmedel. När det gäller nötter och fröer har avvägningen resulterat i rådet om ett par matskedar blandande nötter och fröer per person och dag.

    Ibland kan nötter innehålla mögelgiftet aflatoxin. Aflatoxin kan bland annat öka risken för levercancer. Men risken med att äta ett par matskedar nötter om dagen bedöms vara mycket liten. Däremot ska man förstås inte äta nötter som smakar dåligt.

    Mer att läsa i rapporten om våra Kostråd
    Slutsatsen i avsnittet om nötter och frön är att de hör till de livsmedel där konsumtionen enligt de nordiska näringsrekommendationerna bör öka, sett till befolkningen i sin helhet.

    De innehåller nyttiga fetter samt viktiga vitaminer och mineraler. Trots högt energiinnehåll verkar nötter och frön, som en del av en hälsosam kost, bidra till att göra det lättare att hålla vikten.

    Nötter kan dock innehålla varierande halter av mögelgiftet aflatoxin och en ökad konsumtion innebär därför en något ökad risk för levercancer. Risken för allvarliga allergiska reaktioner ökar också vid en ökad konsumtion av nötter och jordnötter, i första hand hos dem som redan är allergiska. Eventuellt ökar även risken för att fler kan komma att utveckla allergi.

    Livsmedelsverkets samlade bedömning är att det är befogat med ett råd om ökad konsumtion av osaltade nötter och frön, till en måttlig nivå. De mängder där positiva hälsoeffekter har observerats är cirka 30 gram några gånger i veckan upp till varje dag, vilket motsvarar ett par matskedar per dag.

    Vänliga hälsningar
    Ingela
  • Ett par matskedar låter inte så mycket om man vill ha nötter som ett mellanmål. Finns det någon nöt som man kan äta mer av?
    Therese
  • Hej Therese,
    tack för frågan.

    Nej, det finns inte någon nöt som vi kan rekommendera att man äter mer av. Det råd vi har om cirka 2 matskedar blandade nötter per person och dag är ett råd som man bör följa i princip. Men självklart kan man någon gång äta mer nötter än så.

    Vänliga hälsningar
    Ingela
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.