Vegetariska pålägg

Hej,

Jag har en gravidfråga angående vegetariska pålägg. Med vanlig skinka och salami så finns ju risken men toxoplasma och listeria.

Men hur ska jag tänka kring de vegetariska påläggsskinkorna? Finns det riska för listeria eller toxoplasma i dessa med?

Tack på förhand!
Mvh Lise-Lotte

Kommentarer

  • Hej
    Det finns inga särskilda begränsande  råd till gravida om listeria avseende vegetariska skivade pålägg. De konsumentråd om pålägg som finns gäller bara skivat köttpålägg. När det gäller toxoplasma är den inget problem i vegetariska pålägg.

    Underlag saknas på förekomst och inga utbrott rapporterade
    Den huvudsakliga anledningen till att vi inte har råd om skivade vegetariska pålägg är att det saknas underlag både när det gäller förekomst och rapporterade utbrott. Om vi inte vet hur vanligt det är med listeria i dessa produkter är det inte heller möjligt att ta fram ett konsumentråd.

    Skulle kunna finnas där, förökar sig långsammare
    Min bedömning är dock att listeria rent teoretiskt skulle kunna finnas i skivade vegetariska pålägg precis som för köttpålägg, till exempel som följd av en förorening vid tillverkningen.

    Förutsättningarna för förökning är dock något sämre än för skinka, se figur 5 i Livsmedelsverkets riskvärdering om listeria. Det betyder att det i vegetariska pålägg jämfört med exempelvis skinka tar dubbelt så lång tid för listeria att komma upp i skadliga halter under kylförvaringen.

    I avsaknad av specifika råd kan du själv minska risken för listeria genom att:
    1. Följa det generella rådet att förvara dina pålägg (och även andra kylvaror) vid 4 grader 
    2. Frångå det allmänna rådet att smaka på pålägg som passerat bäst före-datum. Ät alltså inte vegetariska
      pålägg som passerat bäst-före.

    Med vänlig hälsning
    Åsa R
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.