Välkommen!
Vi svarar enbart under vardagar. Om du söker här i forumet kanske du får hjälp av våra tidigare svar på liknande frågor. Sök också gärna på vår webb.
Alla frågor hanteras säkert i vårt system. När du får ett svar innehåller det en länk. Den länken är det bara du som kan nå. För att någon annan ska kunna se svaret krävs att vi aktivt lagt ut det synligt i forumet.
Skulle vi välja att synliggöra din fråga för andra, tar vi först bort personliga uppgifter. Andra kan då inte se vem frågan kommer från. Det är bra om du också tänker på att inte ange uppgifter i själva frågan som skulle kunna kopplas just till dig.
Läs mer i vår policy nedan.
Alla ska känna matglädje och må bra av maten
Om pastarätten är tillagad så pancettan blivit ordentligt upphettad går det bra att äta den även för gravida. Toxoplasma dör vid upphettning till 60 - 65 ℃ så om den har upphettats så går det bra för dig att äta carbonaran.
Pancetta är rimmat och lufttorkat fläsk, vilket inte upphettas vid tillverkning.
Toxoplasma
Det finns en risk att kött som är torkat kan innehålla parasiten toxoplasma, eftersom sådant kött inte hettas upp tillräckligt vid tillverkningen. Parasiten dör om maten hettas upp till 60–65 °C och vid frysning i minst tre dygn vid -18 °C.
Listeria
Risken är liten för att torkat kött innehåller bakterien listeria. Anledningen är att listeriabakterien inte trivs i torra miljöer och då kan den inte föröka sig.
På vår webbplats har vi råd till gravida där vi samlat sådant som gravida särskilt behöver tänka på.
Välkommen tillbaka om du har fler frågor!
Vänliga hälsningar