I Livsmedelsverkets forum kan du hitta svar på vanliga frågor.
Om du inte hittar svar på din fråga går det bra att skicka in den i forumet. Tänk på att inte ange inte känsliga personuppgifter, exempelvis namn eller information om någons hälsa.
Gravida kan söka svar i "Fråga Liv".
Som livsmedelsföretag kan du
- läsa vår information till företagare,
- skicka frågan till fragor@slv.se,
- kontakta oss via telefon 018-175000
(tis.9.00-11.00 och tors.14.00-16.00)
- kontakta din kontrollmyndighet
(företagsspecifika frågor)
Så behandlar Livsmedelsverket personuppgifter.
Om pastarätten är tillagad så pancettan blivit ordentligt upphettad går det bra att äta den även för gravida. Toxoplasma dör vid upphettning till 60 - 65 ℃ så om den har upphettats så går det bra för dig att äta carbonaran.
Pancetta är rimmat och lufttorkat fläsk, vilket inte upphettas vid tillverkning.
Toxoplasma
Det finns en risk att kött som är torkat kan innehålla parasiten toxoplasma, eftersom sådant kött inte hettas upp tillräckligt vid tillverkningen. Parasiten dör om maten hettas upp till 60–65 °C och vid frysning i minst tre dygn vid -18 °C.
Listeria
Risken är liten för att torkat kött innehåller bakterien listeria. Anledningen är att listeriabakterien inte trivs i torra miljöer och då kan den inte föröka sig.
På vår webbplats har vi råd till gravida där vi samlat sådant som gravida särskilt behöver tänka på.
Välkommen tillbaka om du har fler frågor!
Vänliga hälsningar