Pancetta - okey för gravida?

Ska på restaurang där de serverar Pasta Carbonarra med Pancetta. Får man äta Pancetta som gravid?
Malin

Kommentarer

  • Hej och tack för din fråga!

    Om pastarätten är tillagad så pancettan blivit ordentligt upphettad går det bra att äta den även för gravida. Toxoplasma dör vid upphettning till 60 - 65 ℃ så om den har upphettats så går det bra för dig att äta carbonaran.

    Pancetta är rimmat och lufttorkat fläsk, vilket inte upphettas vid tillverkning.

    Toxoplasma
    Det finns en risk att kött som är torkat kan innehålla parasiten toxoplasma, eftersom sådant kött inte hettas upp tillräckligt vid tillverkningen. Parasiten dör om maten hettas upp till 60–65 °C och vid frysning i minst tre dygn vid -18 °C.

    Listeria
    Risken är liten för att torkat kött innehåller bakterien listeria. Anledningen är att listeriabakterien inte trivs i torra miljöer och då kan den inte föröka sig.

    På vår webbplats har vi råd till gravida där vi samlat sådant som gravida särskilt behöver tänka på.

    Välkommen tillbaka om du har fler frågor!
    Vänliga hälsningar
    Catarina
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.