Till senaste kommentaren

NNR 2023 och de svenska kostråden

Hej! Först vill jag bara säga att jag tycker tidigare NNR har varit mkt bra genom åren. Lätt att förstå då man pratar mer om livsmedel än näringsämnen. Det jag undrar nu är om råden i  nya NNR där det bl a står äta  mindre kött och mer grönsaker. Samma som tidigare MEN önskar man minska köttätandet ännu mer från tidigare eller är det att de flesta av oss bör minska köttätandet? Köttätandet specifikt eller nötkött/chark?
Carolina

Kommentarer

 • Hej, tack för din fråga.

  De nordiska näringsrekommendationerna bedömer att vi bör äta ännu mindre kött än den mängd som finns i våra svenska kostråd (500 g per person och vecka).

  Det är de nordiska näringsrekommendationerna som nu är lanserade. Livsmedelsverket kommer att uppdatera de svenska kostråden under kommande år. Det är inte säkert att vårt råd blir det samma som i det nordiska underlaget.

  Vårt uppdrag som statlig myndighet är att arbeta utifrån vetenskaplig grund och att presentera kostråd för befolkningen. De nya nordiska näringsrekommendationerna (NNR 2023) utgör grunden för våra kommande kostråd.

  Arbetet har varit mycket omfattande, cirka 400 forskare och experter har gått igenom det senaste forskningsläget. En viktig slutsats är att det som är bra att äta för hälsan också är bra för miljö och klimat, det vill säga att äta grönare och mindre kött. Det liknar mycket de kostråd vi redan har i Sverige.

  På vår webbsida om näringsrekommendationer finns NNR 2023 att ladda ner och de vetenskapliga referenserna är angivna: Nordic Nutrition Recommendations 2023 (norden.org).

  I rapporten finns det vetenskapliga underlaget till rekommendationerna angående rött kött på sidan 224 och framåt.

  Vänliga hälsningar och välkommen igen


  Ingela

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.