Till senaste kommentaren

Mozzarellaost och fetaost, rökt och gravad fisk

Hej
Sist jag var gravid kunde man äta mozzarella och fetaost som var nyförpackad. Nu står det på er hemsida att det går bra så länge den är förpackad - har råden ändrats?
Och vilka råd gäller för kallrökt lax - är det nyförpackad som gäller för gravida? Kan man frysa laxen i tre dygn eller bakterien man vill undvika dör inte så?
(Uppdaterad )

Kommentarer

  • Hej
    Ja, vi har uppdaterade råd om listeria. De gamla råden är från 2008. Råden baseras på en ny riskvärdering, i vilken det senaste kunskapsläget har gåtts igenom.

    Annan bedömning jämfört med gamla råd
    Det flesta råden är ganska lika men vi har av olika anledningar gjort en omvärdering av bland annat mozzarella och fetaost.

    Mozzarella
    Mozzarella går bra att äta eftersom listeria är mycket ovanlig i den typen av ost. Det beror både på att det i tillverkningsprocessen ingår ett steg där ostmassan hettas upp till 85 grader och att hygienen i tillverkningen är mycket strikt. Mozzarella är även en färskost med förhållandevis kort hållbarhet, vilket gör att listeria inte hinner föröka sig innan osten är oätbar av andra anledningar.

    Feta
    När det gäller feta så är det en ost som är för syrlig för att listeria ska kunna föröka sig. Om fetan är pastöriserad och eller förpackad så är risken för listeria mycket liten.

    Rökt och gravad fisk
    Rökt och gravad fisk kan du äta kall om den är nyförpackad, det vill säga om det har gått högst en vecka sen den förpackades. Det är ett förtydligande jämfört med de gamla råden eftersom vi ansåg att de var svåra att följa.

    Här kan du läsa mer om bakgrunden till de uppdaterade råden.

    Frysning är för att ta död på parasiter
    Rådet om frysning är för att ta död på eventuella fiskparasiter och har ingenting med listeriabakterien att göra. Fiskparasiter kan finnas i vildfångad fisk men odlad lax behöver du inte frysa om du tänker grava den. Det är inte nödvändigt att frysa odlad.

    Med vänlig hälsning
    Åsa R
    (Uppdaterad )


  • Jag har en uppföljande fråga angående detta.Jag åt mozzarella idag (måndag) som var öppnad i lördags. Är det någon fara?
    Lina
  • Hej Lina!

    Det går bra att äta öppnad mozzarella om den förvarats i kylskåp och luktar och smakar som den ska.

    Med vänlig hälsning
    Christina L
    (Uppdaterad )

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.