Till senaste kommentaren

Miljögifter i ekologiska ägg

Hej,
Idag 21 mars gick Råd & Rön ut med att att det är miljögifter i ekologiska ägg. Vilka ägg ska man välja om man vill tänka på miljö och hälsa?

Vänliga hälsningar
Irene
Irene

Kommentarer

 • Hej Irene och tack för din fråga!

  Livsmedelsverket bedömer inte att man behöver vara orolig om man har ätit ekologiska ägg trots att de kan innehålla högre halter av miljögifterna dioxin, PCB och PFAS. Halterna är fortfarande låga. Ägg är bra livsmedel som bidrar med många näringsämnen. Om man väljer ekologiska livsmedel så minskar man spridningen av kemiska bekämpningsmedel i miljön.

  Livsmedelsverkets generella råd när det gäller olika oönskade ämnen i maten är att variera vad man äter och även variera fabrikaten. Du kan till exempel variera mellan att köpa ekologiska och icke-ekologiska ägg och köpa från olika producenter.

  På vår webbplats kan du läsa mer om dioxiner, PCB och PFAS i livsmedel.

  Välkommen igen om du har fler frågor!
  Vendela
 • Har min fråga fortfarande obesvarad. Hur många ägg kan ett barn äta per vecka
   Orolig mormor
  Lise-Lotte
 • Hej,
  Hörde på radion att små barn är extra utsatta för miljögifterna i ekologiska ägg. Vad gäller för små barn?
  Sandra
 • Hej Sandra och Lise-Lotte och tack för era frågor!

  Livsmedelsverket har inte bedömt att PFAS-halterna i ägg är alarmerande höga och har därför inte utfärdat särskilda råd om ekologiska ägg, varken för barn, gravida eller vuxna.

  Livsmedelsverkets råd om PFAS
  Livsmedelsverkets nuvarande bedömning är att de livsmedel man riskerar att få i sig mest PFAS från är om man har egen brunn där vattnet är kontaminerat och om man äter fisk från förorenade sjöar. I de flesta övriga livsmedel är halterna av PFAS låga.

  Vänliga hälsningar
  Vendela
 • Hej, varför förbjuds inte Östersjöfisk i foder till hönor? Vad jag förstår är fisk från Östersjön särskilt rik på miljögifter.
  Mvh, Carin
  Carin
 • Hej Carin och tack för din fråga!

  De exakta omständigheterna får hönsuppfödarna själva svara på, men det är inte längre Östersjöfisk som används till foder åt äggproducerande hönor. Men tyvärr är det inte bara fet fisk från Östersjön som kan innehålla dioxiner och andra miljöföroreningar, även om Östersjöfisken är den som innehåller högst halter. Låga halter av dioxiner finns i all fet fisk, och de koncentreras till äggen. Äggproducenterna har jobbat med frågan under ett flertal år.

  Livsmedelsverkets råd om fisk och skaldjur är att äta fisk 2-3 gånger i veckan och att variera mellan fet och mager fisk, just av den anledningen att inga fiskevatten tyvärr är tillräckligt rena längre för att vi ska kunna välja helt fritt och äta hur mycket fisk som helst.

  Vad gäller de ekologiska ägg där hönorna ätit foder med fiskmjöl så är halterna av miljöföroreningarna fortfarande låga och Livsmedelsverket har därför inte några särskilda råd om dessa.
  Vendela

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.