Vad ska vi tänka på när ska ha buffé utomhus?
Hej!
Vi tänkte ha en studentbuffé och försöker förstå vilken typ av livsmedel som lämpar sig "bättre" att ha på ett buffébordd vad gäller hållbarhet och vilka man eventuellt skall undvika när det gäller mat som då kommer att stå framme, utomhus ett tag. Det vill säga, är exempelvis kokt/stekt kött bättre än räkor? Är rökt lax bättre än gravad lax på buffébordet, eller skall man överhuvudtaget undvika fisk och skaldjur på buffébordet? Etc.
Vi tänkte ha en studentbuffé och försöker förstå vilken typ av livsmedel som lämpar sig "bättre" att ha på ett buffébordd vad gäller hållbarhet och vilka man eventuellt skall undvika när det gäller mat som då kommer att stå framme, utomhus ett tag. Det vill säga, är exempelvis kokt/stekt kött bättre än räkor? Är rökt lax bättre än gravad lax på buffébordet, eller skall man överhuvudtaget undvika fisk och skaldjur på buffébordet? Etc.
Följ inlägget
1
följare
Tack för din fråga!
Vårt generella råd är att inte ha kylvaror framme i rumstemperatur längre än två timmar. Det gäller alla kylvaror. Här är några generella tips för hur ni kan göra för att undvika att maten blir dålig:
- Låt inte kylvaror stå framme i rumstemperatur eller sommarvärme längre än två timmar.
- Undvik att förvara mat i direkt solljus.
- Håll varm mat varm och kall mat kall. Ni kan exempelvis använda frysta kylklampar för att hålla maten kall längre.
- Ta inte fram mer mat på bordet än vad som går åt. Fyll gärna på efter som det tar slut.
- Förvara kylvaror vid ca 4 °C, då håller maten längre och risken för att bli matförgiftad minskar.
Förvaring av kylvaror (livsmedelsverket.se)Du kan också läsa mer om matförgiftning och hur man kan inska risken för att bli sjuk av maten samt hygien när du lagar mat på vår webbplats.
Med vänlig hälsning