Till senaste kommentaren

Listeria i vakuumförpackad färsk fisk

Jag tycker era råd kring icke-gravad, icke-rökt men vakuumförpackad (färsk) fisk är otydliga. När man tillagar fisk upphettar man den ju oftast inte till sådana temperaturer där listeria dör. Växer alltså inte listeria till sig till farliga mängder i vakuumförpackad färsk fisk förrän fisken är oätlig av andra orsaker? Eller ska man hålla koll på förpackningsdatum för vakuumförpackad färsk fisk och upphetta den över 70 grader om den har varit förpackad längre än en viss tid? I så fall borde det framgå tydligare.
Ida

Kommentarer

 • Hej
  Tack för din fråga.

  Det går bra att äta vakuumförpackad färsk lax tillagad till en kärntemperatur på 56-60 grader under hela hållbarhetstiden även när man är gravid. Jag ska förklara.

  Listeria finns på fiskens yta och dör vid tillagning
  Det stämmer kärntemperaturen i fisk normalt inte upphettas till 70 grader vid tillagning. Men om det finns listeria på den färska fisken så finns bakterien på ytan och inte inuti fiskköttet. Om den vakuumförpackade fisken är förorenad med listeria redan från början kan bakterien föröka sig. Vid tillagningen blir det dock betydligt varmare än 70 grader på fiskytan och därför dör bakterien.

  Listeria på fisk kommer från omgivningen
  Anledningen till att bakterien finns på fisken yta är att bakterien kan finnas naturligt på fisken och i vissa fall även i den omgivning där fisken tas om hand. Det händer därför att den ibland hamnar på fiskens yta i samband med till exempel slakt och vidare processning. Men listeria kryper inte in i fiskköttet.

   Med vänlig hälsning,
  Åsa R

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.