Listeria i avokado?
Hej! Har ätit en halv avokado som legat framme i rumstemperatur ca 1-1,5h, den blev delad då och skalet sköljt. Gravid i v21. Orolig nu att det funnits listeria i avokadon. Hur stor är risken för det?
Följ inlägget
1
följare
Min bedömning är att risken för listeria i den avokado du just åt är mycket liten. Vad vi känner till finns idag inga rapporterade utbrott/ sjukdomsfall som har bekräftats vara orsakade av avokado. Livsmedelsverket har avråder inte heller gravida från att äta avokado.
Liten risk för listeria
Även inuti en hel avokadofrukt bedöms risken för förekomst som liten, i det närmaste obefintlig. Vid delning skulle bakterier från skalet möjligen kunna förorena fruktköttet, men risken för skadliga halter av listeria bedöms vara låg eftersom avokado äts antingen direkt eller inom några få dagar efter att den delats. Listeria förökar sig långsamt i kylskåpstemperatur och behöver minst en vecka för att uppnå halter som kan orsaka sjukdom.
Fråga Liv
På vår webbplats har vi råd till gravida där vi samlat sådant som gravida särskilt behöver tänka på. I vår snabbguide "Fråga Liv" för gravida kan man också skriva in olika livsmedelsprodukter och snabbt få svar på om de går bra att äta även när man är gravid.
Välkommen tillbaka om du har fler frågor!
Med vänlig hälsning