Listeria i avokado?

Hej! Har ätit en halv avokado som legat framme i rumstemperatur ca 1-1,5h, den blev delad då och skalet sköljt. Gravid i v21. Orolig nu att det funnits listeria i avokadon. Hur stor är risken för det?
Jenny (Uppdaterad )

Kommentarer

 • Hej, tack för frågan.

  Min bedömning är att risken för listeria i den avokado du just åt är mycket liten. Vad vi känner till finns idag inga rapporterade utbrott/ sjukdomsfall som har bekräftats vara orsakade av avokado. Livsmedelsverket har avråder inte heller gravida från att äta avokado.

  Liten risk för listeria
  Även inuti en hel avokadofrukt bedöms risken för förekomst som liten, i det närmaste obefintlig. Vid delning skulle bakterier från skalet möjligen kunna förorena fruktköttet, men risken för skadliga halter av listeria bedöms vara låg eftersom avokado äts antingen direkt eller inom några få dagar efter att den delats. Listeria förökar sig långsamt i kylskåpstemperatur och behöver minst en vecka för att uppnå halter som kan orsaka sjukdom.

  Fråga Liv
  På vår webbplats har vi råd till gravida där vi samlat sådant som gravida särskilt behöver tänka på. I vår snabbguide "Fråga Liv" för gravida kan man också skriva in olika livsmedelsprodukter och snabbt få svar på om de går bra att äta även när man är gravid.

  Välkommen tillbaka om du har fler frågor!

  Med vänlig hälsning
  Åsa R
  (Uppdaterad )
 • Hej!

  Jag pt en halv avokado och insåg direkt efter att jag intesköljde skalet med vatten. Är orolig över listeria risken. Jag åt den så fort jag delade den. Finns listeria?
  Ay
 • Hej!

  Risken för skadliga halter av listeria är mycket liten eftersom du har ätit avokadon direkt efter att den delats. Listeria förökar sig långsamt i kylskåpstemperatur och behöver minst en vecka för att uppnå halter som kan orsaka sjukdom.

   Med vänlig hälsning
  Catarina

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.