Till senaste kommentaren

Julmat - vörtbröd, julskinka och glögg

Hejsan! Jag är gravid i vecka 34 och undrar om mina favoriter att äta under december.
1, Kan man äta vörtbröd? Typ jätte mycket vörtbröd? (Äter gärna flera skivor om dagen, frukost, mellis, kvällsmacka, när jag inte är gravid) Hur mycket kan jag äta som gravid, om man kan äta? 

2, Hur är det med julskinka? Är det skillnad på färdigskivad och en hel (färdigkokt, alltså inte kokar skälv) som man griljerar själv? Och hur länge går det att äta hel egen skivad innan den blir dålig?

3, Kan man dricka alkoholfri glögg? Hur mycket/ofta i så fall?

Tack på förhand, Linda

Kommentarer

  • Hej Linda!

    Det går bra att äta vörtbröd när man är gravid. Vi har ingen specifik mängdangivelse men normal mängd går absolut bra att äta.

    Vad gäller färdigskivad julskinka går det bra att äta den inom en vecka från det att den förpackas. Om du köper över disk gäller en vecka från inköpsdag.

    Hel färdigkokt skinka går bra att äta upp till 2 veckor från det att skinkan öppnas och griljeras.

    Konsumtion av måttliga mängder alkoholfri glögg (max 0,5 % alkohol) utgör sannolikt inte någon risk under graviditeten.

    På Livsmedelsverkets webbplats kan du läsa mer om julbord när du är gravid.

    Med vänlig hälsning

    Christina L
  • Hej en till följdfråga! Hur bör man förvara påbörjad julskinka bäst i kylen för minst risk för att bakterier bildas? Funkar det med en plastpåse med påsklämma? Eller är matlåda bäst?
    Linda
  • Hej Linda!

    Det går bra att förvara skinkan både i en plastpåse eller i en matlåda. Ta det som är lättast för dig.

    Med vänlig hälsning
    Christina L

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.