Färska jordgubbar - gravida?

Hej!
Nu drar jordgubbssäsongen igång, och jag undrar om dom är nyttiga att äta som gravid? Och hur tvättar man av dessa på bästa sätt?
Är det risk för listeria eller något annat?

Mvh

Kommentarer

 • Hej Amanda och tack för din fråga!

  Det är bra att äta jordgubbar och andra frukter och bär, särskilt när du är gravid. De innehåller mycket vitaminer, mineraler och fibrer.

  Risken för listeria i färska bär är i stort sett obefintlig. Bären hinner bli förstörda innan listeriabakterien börjar föröka sig. Det är alltid bra att skölja av jordgubbarna, särskilt om det finns jord på dem. Det kan finnas toxoplasma i jord.

  Vänliga hälsningar
  Maja
 • Hej!

  Om man hittar en möglig jordgubbe i asken, ska man slänga alla då?  Sara
 • Hej!

  Det räcker att du slänger de bären som är mögliga, resten kan du äta.

  Vänliga hälsningar
  Maja
 • Hej! Funkar det lika bra att köpa färska jordgubbar ute där de säljs i stånd/bodar eller bör jag köpa i butik? Tänker att värmen utomhus kan bidra till bakterier frodas? Är gravid och såldes extra försiktig.

  Mvh, Melinda.
  Melinda
 • Hej, tack för din fråga!

  Det går bra vilket som. Som gravid kan du kan äta de jordgubbar som säljs i butik och de som säljs från stånd/bodar utomhus.

  Vänliga hälsningar
  Maja
 • Hej!
  Jag har motsvarande fråga som den första frågeställaren, men för just toxoplasma. Hur ska jag göra för att få bort sådant? I området kring vårat jordgubbsland så rör det sig dessutom katt såväl som andra vilda djur. Vågar jag äta jordgubbar, sallad med mera som inte tillagas från dessa odlingar som gravid? Finns det någon tidsgräns för hur länge toxoplasma överlever, eller något annat sätt att vara säker?
  Maria
 • Hej, tack för frågan.
  Det räcker med att skölja av bären, salladen och andra grönsaker på normalt sätt. Har man sköljt av dem är de säkra även för gravida.

  Vänliga hälsningar
  Ingela
 • Tack för svar! För tydlighetens skull vore jag dock tacksam för ett förtydligande av vad normalt sätt innebär, då en del menar att det är att spola rinnande vatten över grönsakerna i en sil några sekunder medans andra menar att sallad ska ligga i blöt i vatten 30 minuter.

  Mvh
  Maria
  Maria
 • Hej igen,
  det räcker att spola av dem och att titta så att det inte finns jordrester eller annan "smuts". Det behöver inte ligga i vatten.

  Vänliga hälsningar
  Ingela

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.