Jod och Wolff-Chaikoff effekten
Hej!
Jag läser på Livsmedelsverket att en övre gräns för säkert intag av jod är 600 mkg per dag för vuxna (och RDI är 150-200 mkg).
Jag ser att hummer kan ha 700 mkg jod per 100 gram. Om en hummer t.ex. har 200 gram kött, så blir det ju ca 1400 mkg jod per hummer/måltid. Det överstiger ju 600 mkg med marginal.
Jag undrar om det är säkert (riskfritt) att äta hummer ibland, trots att det överstiger 600 mkg per måltid? Blir det endast osäkert att äta hummer om man skulle äta det varje dag, men ej ibland?
Och hur ligger det till gällande alger och tång som man har i maten, gällande risker?
Jag har även samma fråga gällande de som har Hypotyreos/sköldkörtelinflammation?
Kan de som har Hypotyreos/sköldkörtelinflammation äta hummer ibland, trots att hummer innehåller mer än 600 mkg jod per måltid? Undrar också gällande alger och tång i mat?
Jag tänker främst på Wolff-Chaikoff effekten, som jag tolkar försvinner om man någon gång har haft en sköldkörtelinflammation i sitt liv. Om jag förstått det hela rätt så innebär det att sköldkörteln inte kan hantera en större mängd jod pga att Wolff-Chaikoff effekten försvinner pga sköldkörtelinflammationen. Men då är frågan om det räcker med att äta för mycket jod en enda gång (t.ex. en måltid med hummer), eller om riskerna endast finns av att äta för mycket jod regelbundet/varje dag?
Skickar med två länkar angående samspelet/relationen mellan Wolff-Chaikoff effekten, sköldkörtelinflammation och jod:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11396709/#:~:text=The%20Wolff%2DChaikoff%20effect%20is,large%20quantities%20of%20thyroid%20hormones.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2112151/
Mvh
Marthina
Jag läser på Livsmedelsverket att en övre gräns för säkert intag av jod är 600 mkg per dag för vuxna (och RDI är 150-200 mkg).
Jag ser att hummer kan ha 700 mkg jod per 100 gram. Om en hummer t.ex. har 200 gram kött, så blir det ju ca 1400 mkg jod per hummer/måltid. Det överstiger ju 600 mkg med marginal.
Jag undrar om det är säkert (riskfritt) att äta hummer ibland, trots att det överstiger 600 mkg per måltid? Blir det endast osäkert att äta hummer om man skulle äta det varje dag, men ej ibland?
Och hur ligger det till gällande alger och tång som man har i maten, gällande risker?
Jag har även samma fråga gällande de som har Hypotyreos/sköldkörtelinflammation?
Kan de som har Hypotyreos/sköldkörtelinflammation äta hummer ibland, trots att hummer innehåller mer än 600 mkg jod per måltid? Undrar också gällande alger och tång i mat?
Jag tänker främst på Wolff-Chaikoff effekten, som jag tolkar försvinner om man någon gång har haft en sköldkörtelinflammation i sitt liv. Om jag förstått det hela rätt så innebär det att sköldkörteln inte kan hantera en större mängd jod pga att Wolff-Chaikoff effekten försvinner pga sköldkörtelinflammationen. Men då är frågan om det räcker med att äta för mycket jod en enda gång (t.ex. en måltid med hummer), eller om riskerna endast finns av att äta för mycket jod regelbundet/varje dag?
Skickar med två länkar angående samspelet/relationen mellan Wolff-Chaikoff effekten, sköldkörtelinflammation och jod:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11396709/#:~:text=The%20Wolff%2DChaikoff%20effect%20is,large%20quantities%20of%20thyroid%20hormones.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2112151/
Mvh
Marthina
Följ inlägget
1
följare
Livsmedelsverket ger inte några individuella kostråd, i synnerhet när det är kopplat till vissa sjukdomar. Dessa ansvarar vården för och något man får ta i samråd med sin vårdinrättning.
Livsmedelsverket har inte specifika uppgifter om just konsumtionen av hummer. Vårt råd är att inte överdriva konsumtionen av något livsmedel sett över en lite längre tid. Att variera vad man äter och dricker är vårt viktigaste kostråd.
Läs mer om våra kostråd för vuxna på vår webbplats här Kostråden - hitta ditt sätt
Med vänliga hälsningar