Till senaste kommentaren

Järn till bebis via vegetarisk kost

hej!

 1. Jag tycker att det är märkligt att de järnberikade grötprodukterna är baserade på mjölk som innehåller calcium och därmed minskar järnupptaget, så det är den första frågan, varför är det så? Det hindrar väl upptaget? Och vad är källan till järn i dessa produkter? Är det ett järn som är lätt att ta upp?       
 2. Min andra fråga gäller om man kan ge barnet en fullständigt vegetarisk kost och ändå tillgodose järnbehovet. Tex krävs 0,75 dl pumpakärnor dagligen om man vill ge järnet via pumpakärnor, skulle det järnet vara likvärdigt det järn som finns i färdiggröt i hur lätt det är att ta upp? Och skulle det vara skadligt på något sätt att ge så stora mängder pumpakärnor? 
Tacksam för svar!

Anna

Kommentarer

 • Hej Anna!

  Barn behöver ju inte bara järn, utan även många andra näringsämnen, till exempel kalcium. I lagstiftningen som reglerar innehållet i spannmålsbaserade livsmedel för spädbarn och småbarn finns krav som gäller innehållet av flera vitaminer och mineraler, bland annat järn och kalcium. Så det är helt i sin ordning att grötarna innehåller dessa.

  I lagstiftningen anges även vilka berikningsmedel som är tillåtna. Det är många olika så det kan variera från en produkt till en annan. Därför är det bäst att du vänder dig till de olika tillverkarna för att få svar på frågan om vilken form av järn som används i respektive produkt.

  Vad gäller frågan om pumpafrön så är svaret att det aldrig är lämpligt att täcka behovet av ett näringsämne från ett enskilt livsmedel. Att äta varierat är viktigt ur många synvinklar. Dels ökar det möjligheten att täcka behovet av samtliga näringsämnen. Dessutom minskar risken för att få i sig för mycket av något oönskat ämne. Frön av olika slag är mycket hälsosamma, men de kan i vissa fall innehålla kadmium och andra ämnen som vi inte bör få i oss för mycket.

  Att täcka behovet av järn från helt vegetarisk kost kan vara en utmaning, särskilt till små barn som inte kan äta så stora mängder mat och har ett förhållandevis stort behov av järn. I dessa webbtexter kan du läsa mer om näringsintaget till barn som får vegetarisk eller vegansk mat:
  Vegetarisk mat till barn (livsmedelsverket.se)
  Vegansk mat till barn (livsmedelsverket.se)

  Vänliga hälsningar 

  Åsa B

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.