Går det bra att äta kassler och rökt skinka när man är gravid?
Hej.
Jag är gravid. Jag tycker om att äta rökt kassler som inte är tillagad. T ex potatisgratäng med skivad kassler bredvid. Går det bra att äta rökt kassler som inte är tillagad när man är gravid? Jag undrar också om man kan äta skivad rökt skinka som man köper över disk?
Jag är gravid. Jag tycker om att äta rökt kassler som inte är tillagad. T ex potatisgratäng med skivad kassler bredvid. Går det bra att äta rökt kassler som inte är tillagad när man är gravid? Jag undrar också om man kan äta skivad rökt skinka som man köper över disk?
Följ inlägget
7
följare
Kassler i bit
Det går bra att äta kassler som du själv skivar utan att värma den.
Skivad rökt eller kokt skinka
Varmrökta eller kokta produkter som till exempel rökt eller kokt skivad skinka, går bra att äta inom en vecka från det att den är förpackad. Det gäller både för färdigförpackad skinka och den du köper över disk.
Kallrökt skinka
Om man är gravid och vill äta kallrökt skinka (till exempel luftorkad skinka) bör den frysas i 3 dygn innan man äter den.
Upphetta
All skinka som är genomvärmd till rykande het är säker att äta. Du behöver heller inte frysa lufttorkad skinka om du hettar upp den innan du äter den.
Du kan läsa mer på vår webbsida om kostråd för gravida.
vore tacksam för svar!
När du köper skivat köttpålägg över disk räknas inköpsdagen som förpackningsdag.
Med vänlig hälsning
Ja du kan äta rökt skivad kalkon när du är gravid om det högst har gått en vecka sedan den förpackades. Därefter kan du äta den varm i en maträtt.
Läs mer om våra råd om listeria.
Med vänlig hälsning
ja precis. Du har uppfattat det rätt. All skinka kan gravida säkert äta om den upphettas först. Till exempel på pizza, varma mackor, i pajer etc.
Vänliga hälsningar
Toxoplasma i kallrökt skinka
Först vill jag förtydliga att toxoplasma kan finnas i kallrökt köttpålägg som kallrökt medvurst, prickig korv eller kallrökt skinka. Dessa bör därför frysas i -18 grader i minst 3 dygn innan du äter dem. Detta gäller inte för varmrökt och kokt skinka då de upphettats vid tillverkningen och då dör eventuell toxoplasma.
Listeria förökar sig inte i frysen
När köttet är i frysen så förökar sig inte listeriabakterier. De börjar växa igen när köttet har tinat. Du behöver därför inte räkna med de tre dagarna i frysen. Det betyder att om du lägger skinkan i frysen 5 dagar efter förpackningsdatum så kan du tänka att det fortfarande är 5 dagar efter förpackningsdatum när du tar upp skinkan från frysen igen. Ett tips är att skriva datum för nedfrysning på paketet för att hålla reda på dagarna.
Vänliga hälsningar
Ååh ja, det klart att det inte gäller kokt påläggsskinka, det borde jag förstått 😀
Men bör man även äta kokt påläggsskinka inom 1 vecka från förpackningsdatum?
Ja det stämmer, även kokt påläggsskinka bör ätas inom en vecka från förpackningsdatum. Därefter kan du äta den varm i en maträtt.
Vänliga hälsningar
Ja, det gäller även om förpackningen är oöppnad.
Det som utmärker Listeria är att den kan föröka sig i kylskåpstemperatur och utan tillgång till syre, till exempel i vakuumförpackningar. I produkter med lång hållbarhet i kylskåp kan listeria därför hinna föröka sig till nivåer som är skadliga för riskgrupper innan hållbarhetstiden gått ut. Det gäller framförallt livsmedel som förvarats några veckor i kylskåp och ska ätas utan att hettas upp, till exempel skivat köttpålägg såsom kokt eller rökt skinka, kokt medvurst och mortadella.
Om det har gått mer än en vecka från förpackningsdagen kan du äta pålägget i en tillagad rätt, som värms till rykande het.
Med vänlig hälsning
Tack för din fråga.
Ja du bör frysa kalkonsalami på samma sätt som salami gjord på griskött. Toxoplasma kan finnas även i kalkonkött.
Med vänlig hälsning
Gäller samma sak för rökt bog som för kassler? Att de gör Ok att äta rökt bog kall (ej tillagad) om men köper den som bit i butik och skivar själv?
Ja samma råd gäller för rökt bog som du köper i bit.
Vänliga hälsningar
Tack för din fråga.
Anledningen till att inköpsdag räknas som förpackningsdag är att det är då köttpålägget skivas upp. Det är skivningen av pålägget som är det moment som utgör den största risken för förorening med listeria.
Med vänlig hälsning,
Ja det går bra att äta en pizza som har förvarats i kylen en dag.
Med vänlig hälsning,
Tack för din fråga!
Kassler i hel bit som du själv skivar kan ätas under hela hållbarhetstiden, både kall och varm i en tillagad rätt.
Med vänlig hälsning
Ja det går bra att äta pizza från pizzerior när du är gravid.
Med vänlig hälsning,
Kan man som gravid äta skinka i en fryst färdigrätt, om man först värmer den i micro/ugn enligt instruktionerna på förpackningen?
Ja, det går bra att äta frysta färdigrätter innehållande skinka även när du är gravid. Följ anvisningar för tillagning på förpackningen.
Med vänlig hälsning
Tack för din fråga!
Ja, det går bra att äta fryst färdigpizza även när man är gravid. Följ anvisningarna för tillagning/uppvärmning på förpackningen.
Med vänlig hälsning
Tack för din fråga.
Har du tillagad mat som exempelvis en pizza håller den ofta flera dagar, ibland upp till ungefär en vecka. En lämplig kylskåpstemperatur är 4 °C. Vid 4°C håller sig maten fräsch ungefär dubbelt så länge som vid 8 °C. Det går bra även när du är gravid.
I frysen håller sig pizzan betydligt längre än så. Mat i frysen blir inte farlig, men den förlorar i kvalitet med tiden. Vad som är ok eller inte bedömer du själv.
Med vänlig hälsning,