Till senaste kommentaren

Går det bra att äta kassler och rökt skinka när man är gravid?

Hej.
Jag är gravid. Jag tycker om att äta rökt kassler som inte är tillagad. T ex potatisgratäng med skivad kassler bredvid. Går det bra att äta rökt kassler som inte är tillagad när man är gravid? Jag undrar också om man kan äta skivad rökt skinka som man köper över disk?
Livsmedelsverket (Uppdaterad )

Kommentarer

  • Hej!

    Kassler i bit
    Det går bra att äta kassler som du själv skivar utan att värma den.

    Skivad rökt eller kokt skinka
    Varmrökta eller kokta produkter som till exempel rökt eller kokt skivad skinka, går bra att äta inom en vecka från det att den är förpackad. Det gäller både för färdigförpackad skinka och den du köper över disk.

    Kallrökt skinka
    Om man är gravid och vill äta kallrökt skinka (till exempel luftorkad skinka) bör den frysas i 3 dygn innan man äter den.

    Upphetta
    All skinka som är genomvärmd till rykande het är säker att äta. Du behöver heller inte frysa lufttorkad skinka om du hettar upp den innan du äter den.

    Du kan läsa mer på vår webbsida om kostråd för gravida.
    Livsmedelsverket
    (Uppdaterad )
  • När ni skriver att skinkan kan ätas inom en vecka från att den förpackats, vad gäller då över disk? När skinkan skivas upp av personal och förpackas till mig personligen, eller, när skinkan vacuumförpackades (i hel bit) från fabrik. Alla skinkor över disk är ju förpackade 

    vore tacksam för svar!
  • Hej
    När du köper skivat köttpålägg över disk räknas inköpsdagen som förpackningsdag.

    Med vänlig hälsning
    Åsa R
    (Uppdaterad )
  • Hej jag undrar om man får äta rökt kalkon pålägg när man är gravid
  • Hej
    Ja du kan äta rökt skivad kalkon när du är gravid om det högst har gått en vecka sedan den förpackades. Därefter kan du äta den varm i en maträtt.

    Läs mer om våra råd om listeria.

    Med vänlig hälsning
    Åsa R
    (Uppdaterad )
  • Så all skinka går att äta uppvärmd? Både rökt skinka och kokt? Som t.ex på pizza eller frystpaj?
  • Hej Lisa,
    ja precis. Du har uppfattat det rätt. All skinka kan gravida säkert äta om den upphettas först. Till exempel på pizza, varma mackor, i pajer etc.

    Vänliga hälsningar
    (Uppdaterad )
  • Hej, ni skriver att det går bra att äta rökt/kokt skinka (alltså påläggsskinka?) inom en vecka från förpackningsdatum för att undvika listeria. Men för att undvika toxoplasma skriver ni väll att man ska frysa sådan skinka i 3 dagar… då hinner skinkan knappt tina innan man bör avstå från att äta den.. eller har jag missuppfattat det hela?
    Joanna
  • Hej Joanna, tack för din fråga!

    Toxoplasma i kallrökt skinka
    Först vill jag förtydliga att toxoplasma kan finnas i kallrökt köttpålägg som kallrökt medvurst, prickig korv eller kallrökt skinka. Dessa bör därför frysas i -18 grader i minst 3 dygn innan du äter dem. Detta gäller inte för varmrökt och kokt skinka då de upphettats vid tillverkningen och då dör eventuell toxoplasma.

    Listeria förökar sig inte i frysen
    När köttet är i frysen så förökar sig inte listeriabakterier. De börjar växa igen när köttet har tinat. Du behöver därför inte räkna med de tre dagarna i frysen. Det betyder att om du lägger skinkan i frysen 5 dagar efter förpackningsdatum så kan du tänka att det fortfarande är 5 dagar efter förpackningsdatum när du tar upp skinkan från frysen igen. Ett tips är att skriva datum för nedfrysning på paketet för att hålla reda på dagarna.
    Vänliga hälsningar
    Maja
  • Tack snälla för snabbt svar!
    Ååh ja, det klart att det inte gäller kokt påläggsskinka, det borde jag förstått 😀
    Men bör man även äta kokt påläggsskinka inom 1 vecka från förpackningsdatum?

    Joanna
  • Hej igen!

    Ja det stämmer, även kokt påläggsskinka bör ätas inom en vecka från förpackningsdatum. Därefter kan du äta den varm i en maträtt.

    Vänliga hälsningar
    Maja
  • Hej! Gäller en vecka även om förpackningen varit oöppnad? Har ett paket skinka som det gått lite mer än en vecka sedan tillverkningen, flera veckor kvar till bäst före
    Elsa
  • Hej Elsa och tack för din fråga!

    Ja, det gäller även om förpackningen är oöppnad.

    Det som utmärker Listeria är att den kan föröka sig i kylskåpstemperatur och utan tillgång till syre, till exempel i vakuumförpackningar. I produkter med lång hållbarhet i kylskåp kan listeria därför hinna föröka sig till nivåer som är skadliga för riskgrupper innan hållbarhetstiden gått ut. Det gäller framförallt livsmedel som förvarats några veckor i kylskåp och ska ätas utan att hettas upp, till exempel skivat köttpålägg såsom kokt eller rökt skinka, kokt medvurst och mortadella.

    Om det har gått mer än en vecka från förpackningsdagen kan du äta pålägget i en tillagad rätt, som värms till rykande het.

    Med vänlig hälsning

    Catarina
  • Hej, vad gäller för rökt kalkonsalami som pålägg? Är det samma som ”vanlig” rökt kalkon, eller är det risk för toxoplasmer som vid salami från gris? Tänkte köpa över disk så funderade på om den behöver frysas eller om man kan äta den direkt.
    Elvira
  • Hej
    Tack för din fråga.
    Ja du bör frysa kalkonsalami på samma sätt som salami gjord på griskött. Toxoplasma kan finnas även i kalkonkött.

    Med vänlig hälsning
    Åsa R
  • Hej,
    Gäller samma sak för rökt bog som för kassler? Att de gör Ok att äta rökt bog kall (ej tillagad) om men köper den som bit i butik och skivar själv?
    Elin
  • Hej Elin och tack för din fråga!

    Ja samma råd gäller för rökt bog som du köper i bit.

    Vänliga hälsningar
    Vendela
  • Hur kommer det sig att rekommendationen för sådant kött köpt över disk räknas som inköpsdag = förpackningsdag? Den hela skinkan kan ju ha legat i disken över en vecka sedan den kom in till affären.
    Helena
  • Hej
    Tack för din fråga.
    Anledningen till att inköpsdag räknas som förpackningsdag är att det är då köttpålägget skivas upp. Det är skivningen av pålägget som är det moment som utgör den största risken för förorening med listeria.

    Med vänlig hälsning,

    Åsa R
  • Är det okej att äta skinka på pizza som stått en dsg i kylen? DVS har upphettats men kylts ner.
    Karoline
  • Hej
    Ja det går bra att äta en pizza som har förvarats i kylen en dag.

    Med vänlig hälsning,
    Åsa R
  • Vad gäller bäst före datum med kassler? Är det en vecka från packningsdatum eller fram till bäst före datum?
    Max B
  • Hej Max!

    Tack för din fråga!
    Kassler i hel bit som du själv skivar kan ätas under hela hållbarhetstiden, både kall och varm i en tillagad rätt.

    Med vänlig hälsning
    Catarina
  • Kan man äta pizza från pizzeria utan problem som gravid? Margarita eller vesuvio?
    Hanna
  • Hej
    Ja det går bra att äta pizza från pizzerior när du är gravid.

    Med vänlig hälsning,
    Åsa R
  • Hej

    Kan man som gravid äta skinka i en fryst färdigrätt, om man först värmer den i micro/ugn enligt instruktionerna på förpackningen?
    Lina
  • Hej Lina!

    Ja, det går bra att äta frysta färdigrätter innehållande skinka även när du är gravid. Följ anvisningar för tillagning på förpackningen.

    Med vänlig hälsning
    Catarina
  • Hej, Då funkar det alltså även att äta en Billys pan pizza med skinka på som man värmer enligt anvisningarna på förpackningen också? 

    Evelina
  • Hej Evelina!

    Tack för din fråga!
    Ja, det går bra att äta fryst färdigpizza även när man är gravid. Följ anvisningarna för tillagning/uppvärmning på förpackningen.

    Med vänlig hälsning
    Catarina
  • Hej! Hur länge går bra för mig som gravid att ha min pizza med kokt skinka i kylen eller frysen?

    Frida
  • Hej
    Tack för din fråga.
    Har du tillagad mat som exempelvis en pizza håller den ofta flera dagar, ibland upp till ungefär en vecka. En lämplig kylskåpstemperatur är 4 °C. Vid 4°C håller sig maten fräsch ungefär dubbelt så länge som vid 8 °C. Det går bra även när du är gravid.

    I frysen håller sig pizzan betydligt längre än så. Mat i frysen blir inte farlig, men den förlorar i kvalitet med tiden. Vad som är ok eller inte bedömer du själv.

     Med vänlig hälsning,
    Åsa R
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.