Fullvärdigt protein från vegetabilier?
Hej,
Finns det växtbaserade livsmedel som redan är fullvärdiga i sig själva och som man inte behöver komplettera med något annat? Jag stöter ofta på folk som säger att exempelvis sojabönor är exempel på fullvärdiga, växtbaserade proteinkällor.
Finns det växtbaserade livsmedel som redan är fullvärdiga i sig själva och som man inte behöver komplettera med något annat? Jag stöter ofta på folk som säger att exempelvis sojabönor är exempel på fullvärdiga, växtbaserade proteinkällor.
Följ inlägget
1
följare
Vegetabiliska livsmedel innehåller var för sig oftast inte de essentiella aminosyrorna i tillräckligt stor mängd för att räknas som fullvärdiga, men tillsammans och över loppet av en dag kompletterar de varandra om man äter varierat.
Olika mått för att beräkna proteinkvalitet ger olika resultat
Frågan angående om sojabönor innehåller fullvärdigt protein kan ha lite olika svar beroende på vilken källa man konsulterar.
Fullvärdigt protein, eller bra proteinkvalitet, handlar inte bara om huruvida enskilda livsmedel innehåller alla (essentiella) aminosyror, utan även om aminosyrorna digereras (tas upp i kroppen) från enskilda livsmedel. Alla aminosyror finns nästan alltid i enskilda livsmedel, men ibland finns någon eller några av aminosyrorna i för liten mängd för att proteinet ska tas upp optimalt. Men, som sagt, i praktiken spelar det ingen roll om ett visst livsmedel räknas som fullvärdigt eller ej, eftersom vi troligtvis äter andra livsmedel under en dag.
Det finns alltså olika mått på proteinkvalitet där man förutom innehållet av aminosyror tagit hänsyn till hur väl de tas upp i kroppen. Sojabönor och produkter med sojaprotein får olika resultat enligt olika mått och metoder. Det kan bero på olika sätt att ta fram proteinet eller på analysmetoden. Det förekommer att produkter med sojabönor som bas blir fullvärdiga enligt vissa mått på proteinkvalitet, men inte enligt andra mått. Livsmedelsverket har dock inte gjort någon genomgång av hur tillförlitliga sådana värden är.
Mer information
Vi har mer information på vår webbplats, läs gärna:
Vänliga hälsningar
Om jag har fattat rätt utifrån vad Livsmedelsverket svarar här så gissar jag på att Tempeh (fermenterade sojabönor) är ett fullvärdigt protein utifrån att alla aminosyror finns samt att de tas upp bra av kroppen, på tal om sojabönor och fullvärdigt protein. Stämmer det att Tempeh har fullvärdigt protein enligt alla mått?
tack för din fråga. Som vi skriver i svaret beror det på hur man mäter. Sojabönor och produkter med sojaprotein får olika resultat enligt olika mått och metoder.
Livsmedel från växtriket innehåller också nästan alltid alla essentiella aminosyror, men oftast finns en eller flera i för liten mängd jämför med de andra. I praktiken är det dock inte så viktigt att ett enda livsmedel ger alla aminosyror vi behöver eftersom vi äter olika livsmedel. Genom att äta olika slags livsmedel från växtriket kan du få i dig tillräckligt med essentiella aminosyror i en bra blandning. Viktiga proteinkällor i växtriket är spannmål och baljväxter som ärter, bönor och linser.
Allt gott,
Ni skriver så här:
"Fullvärdigt protein, eller bra proteinkvalitet, handlar inte bara om huruvida enskilda livsmedel innehåller alla (essentiella) aminosyror, utan även om aminosyrorna digereras (tas upp i kroppen) från enskilda livsmedel."
Ni skriver här att en av faktorn är upptaget av aminosyror. Det är därför jag tänkte på Tempeh.
Tempeh är ju fermenterade sojabönor, som innebär att antinäringsämnen bryts ner. Och det borde väl innebära att man absorberar upp mer mängd aminosyror från Tempeh än av vanliga kokta sojabönor?
Jag tänkte därför att det borde innebära att Tempeh ger mer aminosyror till kroppen, om man ska ta hänsyn till att man nog absorberar upp fler aminosyror tack vare fermentationen.
Soja innehåller ju alla essentiella aminosyror, och vid Tempeh tar man väl upp mycket större mängd aminosyror än kokta sojabönor? Det borde väl innebära att proteinkvaliteten är hög hos Tempeh, oavsett mätmetod?
Jag förstår att kokta sojabönor och sojaprotein får olika resultat, och även i jämförelse med Tempeh.
(Jag känner till att man inte behöver äta fullvärdigt protein, det räcker med att man får i sig alla aminosyror under en dag).
vi har tyvärr ingen analys över skillnader i upptag av aminosyror i olika sojabönsprodukter. Det finns dock vissa ämnen som kan påverka upptaget av näringsämnen.
Lektiner
Lektiner hämmar upptag av exempelvis protein. Det kan även ge upphov till ont i magen. Lektiner förstörs och försvinner vid kokning varför sojabönor ska kokas innan man äter dem (även groddade sojabönor bör alltså kokas). Tempeh är oftast gjort på kokade baljväxter, men jag kan inte svara på hur länge olika producenter kokat bönorna innan de fermenterat dem. I denna skrift kan du på s. 18 läsa om hur länge olika baljväxter behöver kokas för att minska lektinhalterna.
Fytinsyra
Det är lättare för kroppen att ta upp järnet om sojabönorna är groddade eller fermenterade, eftersom detta minskar fytinsyran. Fytinsyra är en mineralbindande förening som finns i de flesta järnrika vegetabilier och som hämmar upptaget av mineraler, exempelvis järn. Fytinsyra kan brytas ner genom blötläggning och groddning eller fermentering av baljväxter. Tempe/tempeh är ett exempel på en produkt med fermenterade sojabönor.
Allt gott,