Fluvalinat - vindruvor

Vi har fått reda på att vindruvor barnen ätit innehöll stora halter av Fluvalinat. Hittar inte långsiktiga effekter av detta bekämpningsmedel. Vad kan hända? Cancerframkallande?
Louise

Kommentarer

 • Hej och tack för dina frågor.
  Återkallandet gäller enbart den produktionsomgång som COOP anger i pressmeddelandet:
  Coop återkallar kärnfria gröna Vindruvor, 500 gram med Lot.nr (identifieringsnummer) 2390892. Återkallelsen gäller vindruvor som är inköpta under perioden 20 oktober till och med 30 oktober.
  Man behöver alltså inte oroa sig för vindruvor i allmänhet.

  De halter som återfunnits i de aktuella vindruvorna är inte jättehöga, men om ett barn på cirka 15 kg skulle äta mer än 300 g vindruvor vid ett tillfälle skulle det exempelvis kunna orsaka stickningar och domningar i huden. En vuxen behöver äta mer än 1,2 kg för att överskrida gränsen för eventuella hälsoeffekter.

  Det kan också vara bra att veta att ämnet inte är cancerframkallande och inte heller fosterskadande.

  Återkom gärna om du har fler frågor om detta.

  Vänliga hälsningar
  Ingela
 • Okej men varför orsakar detta bekämpningsmedel stickningar och domningar? Och vad menar ni med att man inte behöver vara orolig för vindruvor överlag? Var detta en stick-kontroll eller görs det sådana här kontroller för alla vindruvor?
  Alexandra
 • Hej Alexandra och tack för din fråga!

  Fluvinat tillhör den kemiska gruppen pyretroider. Pyretroider stör signalöverföringen i nervsystemet, vilket bland annat kan ge symtom som stickningar och domningar i huden (”myrkrypningar”).

  En enstaka exponering av fluvalinat bedöms inte leda till någon långsiktig påverkan på konsumenters hälsa.

  Enligt Coops pressmeddelande om detta var det leverantören som upptäckte detta vid en rutinkontroll. På vår webbplats kan du läsa mer om hur halterna av bekämpningsmedel kontrolleras.

  Välkommen igen om du har fler frågor!
  Vendela

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.