Till senaste kommentaren

Fänkål - som grönsak och som frön?

Kan bebisar och ammande äta fänkål som grönsak? Känner till att fänkålste (frön) ska undvikas, men hur är det med fänkål som grönsak i t.ex. fiskgryta?

Kommentarer

  • Hej Josefin!

    Det går bra att äta fänkål som grönsak både som barn och under graviditet och amning. Det går även bra att använda fänkålsfrö som krydda i mat eller bröd. Däremot ska gravida och ammande vara försiktiga med örtteer.

    Bebisar och ammande bör helt undvika fänkålste. Fänkål innehåller ett ämne som heter estragol som kan orsaka mutationer, alltså skador på arvsmassan.

    Här är en länk till våra kostråd för ammande.

    Vänliga hälsningar
    Åsa B
    (Uppdaterad )
  • Hej! Hur kommer det sig att det går bra att äta fänkål som krydda i ex mat eller som grönsak när man ammar, men inte som te? Känns lite olustigt att äta som krydda om det kan ge mutationer.
    Anonym
  • Hej, tack för frågan.

    Själva grönsaken och fröerna har olika innehåll. Det är i fröerna som de skadliga ämnena finns.

    När man brygger te på fänkålsfrö blir de skadliga ämnen mer tillgängliga och i större mängd, jämfört med om man bara använder fänkålsfrö som en krydda i maten.

    Vänliga hälsningar
    Ingela
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.