Ev läckage av hälsofarliga ämnen från hydropress till dricksvatten
Vi är en samfällighet (7 fastigheter, bergsbornas brunn) för dricksvatten som planerar att byta ut delar eller hela hydropressen. Vi har förstått att det eventuellt kan läcka hälsofarliga ämnen till dricksvattnet från framförallt gummiblåsan (vi har bland annat läst en artikel från Vi Villa från 2016). Hydropressen som är av glasfiber är 25 år gammal, blåsan har bytts en gång för ca 15 år sen. Gummiblåsan fungerar inte längre och måste nu bytas. Kan vi lita på att en nyköpt gummiblåsa är säker avseende läckage av hälsoskadliga ämnen till vårt dricksvatten? Företaget (Wellmate) hävdar att den är säker hur hälsosynpunkt för dricksvattnet. Då vi inte får plats med en hydrofor har vi inget annat alternativ än att använda en hydropress. Vilka råd och riktlinjer gäller för hydropresser och materialet som kommer i kontakt med dricksvattnet?
Följ inlägget
1
följare
Material och produkter i kontakt med dricksvatten
Sedan den 13 maj 2024 gäller nya regler avseende material och produkter i kontakt med dricksvatten. Regler om hygieniska egenskaper hos material och byggprodukter i kontakt med dricksvatten finns i plan- och bygglagen (PBL), plan- och byggförordningen (PBF) samt i Boverkets byggregler (BBR).
Boverket är ansvarig myndighet för material och produkter i kontakt med dricksvatten.
Egen brunn eller annan liten dricksvattenanläggning för privat bruk
Du som har egen brunn eller annan liten dricksvattenanläggning för privat bruk är ansvarig för att vattnet har god kvalitet och är säkert att dricka. Du behöver kontrollera och sköta om vattenanläggningen och ta regelbundna vattenprov på dricksvattnet. Det är också du som bör åtgärda eventuella problem.
Gemensamt ägande
En liten dricksvattenanläggning för privat bruk kan också försörja flera hushåll. Då har dessa vanligtvis gemensamt ägande i en ägarförening, så kallade samfällighetsföreningar. Då är det ägarföreningens ansvar att dricksvattnet är av god kvalitet och säkert att dricka. I vissa fall kan ansvaret ligga på en hyresgäst eller arrendator, men det bör då ha avtalats skriftligt med fastighetsägaren.
Gemensamt för små dricksvattenanläggningar för privat bruk är att dricksvattnet från anläggningen i fråga enbart är till för privat konsumtion och att
- anläggningen totalt försörjer färre än 50 personer med dricksvatten, och
- att anläggningen genomsnittligt över året producerar mindre än 10 kubikmeter dricksvatten per dygn.
Om du vill veta mer om små dricksvattenanläggningar för privat bruk kan du också läsa i Livsmedelsverkets faktaskrift Dricksvatten från små dricksvattenanläggningar för privat bruk. Där finns fördjupad information om bland annat ansvar, lagstiftning, vattentäkter, provtagning, kvalitet och åtgärder.Vänligen
Tack för snabbt svar! Vi har god koll på att vi är ansvariga för att vårt vatten är av god kvalitet. Vi tar radonprov varje år och en mer omfattande analys av vattnet vartannat år. Troligtvis är det i alla fall bättre med en ny hydropress med ny gummiblåsa än en som är flera år gammal. Om vi vill analysera vårt vatten avseende eventuellt läckage från gummiblåsan är det då möjligt att få råd från er vilka ämnen (t ex ftalater, nitrosaminer) som vi bör lägga till i vår analys?
Vänlig hälsning
Anna
Vi har inte möjlighet att ge er råd kring eventuella ämnen att undersöka. Ni kan kanske ta kontakt med företaget och få besked därifrån kring eventuella analyser som är gjorda på materialet.
I övrigt hänvisar jag dig till Åsas tidigare svar på dina frågor och de länkar hon skickat med.
Med vänlig hälsning