Till senaste kommentaren

Hur kallt ska dricksvatten vara när det kommer ur kranen?

Hej!
Jag undrar om det finns några regler eller rekommendationer angående hur varmt kallvattnet (dricksvattnet) får vara när det tappas ur kranen? Finns det i så fall också några regler om hur länge man ska behöva spola kranarna innan vattnet når rekommenderad temperatur? Det gäller kommunalt vatten, som på grund av något problem hos vår hyresvärd är varmt (upp till 39°C), och det tar upp till 30 minuter av spolande för att komma ner till ca 20°C.

Kommentarer

  • Hej Karolina!

    I de föreskrifter som reglerar kvaliteten på dricksvatten (SLVFS 2001:30) anges att dricksvattnet ska hålla under 20°C när det lämnar vattenverket. Det finns inget motsvarande gränsvärde i kranen hos konsument. Detta innebär att dricksvattnet kan bli något varmare under distributionen fram till kranen. Detta beror bland annat på hur långa ledningar det handlar om samt om det är varmt i ledningarna, framför allt under sommartid när det är varmt ute.

    Enligt din beskrivning låter det som att det kan vara något fel i fastighetsinstallationen. Om problemet inte åtgärdas av hyresvärden kan du ta kontakt med miljö- och hälsoskyddskontoret i din kommun och lämna ett klagomål.
    Sandra

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.