Till senaste kommentaren

Hur kallt ska dricksvatten vara när det kommer ur kranen?

Hej!
Jag undrar om det finns några regler eller rekommendationer angående hur varmt kallvattnet (dricksvattnet) får vara när det tappas ur kranen? Finns det i så fall också några regler om hur länge man ska behöva spola kranarna innan vattnet når rekommenderad temperatur? Det gäller kommunalt vatten, som på grund av något problem hos vår hyresvärd är varmt (upp till 39°C), och det tar upp till 30 minuter av spolande för att komma ner till ca 20°C.

Kommentarer

  • Hej Karolina!

    I de föreskrifter som reglerar kvaliteten på dricksvatten (SLVFS 2001:30) anges att dricksvattnet ska hålla under 20°C när det lämnar vattenverket. Det finns inget motsvarande gränsvärde i kranen hos konsument. Detta innebär att dricksvattnet kan bli något varmare under distributionen fram till kranen. Detta beror bland annat på hur långa ledningar det handlar om samt om det är varmt i ledningarna, framför allt under sommartid när det är varmt ute.

    Enligt din beskrivning låter det som att det kan vara något fel i fastighetsinstallationen. Om problemet inte åtgärdas av hyresvärden kan du ta kontakt med miljö- och hälsoskyddskontoret i din kommun och lämna ett klagomål.
  • Hur och hur ofta ska kommuner redovisa vattenkvaliteten till kommuninnevånarna.
    (På kommuners hemsida där vattenkvaliteten redovisas ska analysdatum framgå anser jag och ingår Pfas också i mätuppgiften ?)
  • Hej Hans,
    Enligt 18§ (SLVFS 2001:30) ska tillräckliga och aktuella uppgifter om dricksvattnets kvalité finnas tillgängligt för konsumenten, till exempel via kommunens hemsida. Dessa uppgifter bör vara översiktliga och visa den normala kvalitén, samt uppdateras årligen, läs mer om informationsplikt på svenkst vattens hemsida.

    Provtagningsfrekvens varierar beroende på hur mycket dricksvatten det kommunala vattenverket producerar varje år samt om vattnet kommer från grundvatten eller ytvatten, enligt tabell 1, avsnitt C, bilaga 3 (SLVFS 2001:30). PFAS ingår inte i de normala undersökningsprogrammen, det vill säga, behöver inte analyseras kontinuerligt. Däremot ska PFAS (och andra ämnen) analyseras om det finns misstanke att halter kan förekomma i vattnet som kan innebära risk för människors hälsa.

    Önskas uppgifter om parametrar som ingår i utvidgad undersökning eller andra ämnen kan en konsument behöva kontakta dricksvattenproducenten.
    För samfälligheter och liknande kan det räcka att analysrapporter anslås på anslagstavla och att dricksvattenkvaliteten kommenteras i exempelvis årsberättelser.

    Med vänlig hälsning
    Ellen
  • Det är anmärkningsvärt att inte PFAS finns med som en fast mätpunkt
    PFas & PFoS som alltid kontrolleras
    Ämnet Finns ju i princip överallt idag
    När kommer det här ändras ?
    Alla dom stora sjöarna i Sverige har ju höga halter och fiskens äts ju som matfisk

    Det rapporterades i media !

    Är inte livsmedelverkets agerande tveksamt ..
    Vad väntar ni på ?




  • Hej Stefan!

    Ett nytt dricksvattendirektiv som gäller för alla medlemsländer i EU har trätt i kraft i januari 2021. I direktivet finns gränsvärden för PFAS i dricksvatten. Detta kommer att föras in i svensk lagstiftning inom två år. Livsmedelsverket ser just nu över möjligheten att dessutom införa strängare gränsvärden för PFAS än vad direktivet anger. Fram till dess finns en rekommenderad åtgärdsgräns för PFAS i dricksvatten som kommuner och dricksvattenproducenter använder sig av. Mer information om detta finns på länken nedan.

    Riskhantering PFAS i dricksvatten och egenfångad fisk
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.