Till senaste kommentaren

Behöver man koka kikärtorna när man gör falafel?

I det traditionella receptet för falafel så ska kikärtorna endast vara blötlagda innan de mixas med övriga ingredienser. Medför detta risk för lektinförgiftning? Räcker det inte med stekning utan behöver alla baljväxter kokas innan de mixas till smet för vegetariska biffar?

Kommentarer

  • Hej,
    tack för frågan.

    Personer som är känsliga för lektiner kan påverkas om kikärtorna inte är blötlagda och kokta innan de används. Det säkraste är alltså att antingen både blötlägga, hälla bort blötläggningsvattnet och sedan koka kikärtorna, eller att använda kikärtor på tetra som redan är kokta.

    Så här skriver vi på vår webb om Lektiner i baljväxter:

    Kikärtor
    Spad från kokta kikärtor, även kallat aquafaba, används i matlagning och bakning istället för äggvita. Även om kikärtor innehåller förhållandevis låga lektinhalter går det inte att utesluta att den som är känslig för lektiner kan påverkas.


    Välkommen igen om du har fler frågor om detta.
    (Uppdaterad )

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.