Är kvarnkrossad körsbärssaft giftig?
Grannen gav recept på Körsbärssaft där man kör bären med kärnan kvar genom en köttkvarn. De gjorde sin saft kallrörd, men jag kokade saften. Kärnkrosset silas bort. En kollega påtalade att kärnorna krossade är giftiga- så fråga: Förstörs giftet vid kokning så man kan dricka saften utspädd eller är saften giftig nu så vi ej ska konsumera den? Hur mycket kan man dricka av den om den låt säga har samma halter som andra livsmedel med detta gift?
Följ inlägget
0
följare
Körsbärskärnor innehåller större eller mindre mängder av cyanogena glykosider som kan bilda vätecyanid. En del av det giftiga ämnet försvinner vid värmebehandling.
Vi har allmän information om vätecyanid, men inga specifika råd när det gäller körsbär och körsbärskärnor.
Det är vanligt sedan länge att man använder krossade kärnor när man gör saft av bären, så det bör nog gå bra. De uppgifter vi har visar att innehållet av dessa ämnen i körsbärskärnor är mycket lägre än halterna av samma ämnen i både sötmandel och bittermandel.
Välkommen igen!