Är gluten dåligt för oss?

Mår man bättre av att inte äta gluten, även om man ej är glutenallergiker?

Kommentarer

  • Hej!

    Sjukdomar och gluten
    Gluten utgör en del av det protein som finns i vete, råg och korn. Vid celiaki (glutenintolerans) aktiverar gluten immunförsvaret så att immunförsvaret reagerar på den egna vävnaden i tunntarmen. Det leder till att tarmluddet bryts ner och tunntarmen får ett förändrat utseende och blir sämre på att ta upp näring ur maten. När personer med celiaki äter ”glutenfritt” läker tunntarmsslemhinnan och återfår sin normala funktion.

    Veteallergi (spannmålsallergi) är en annan sjukdom där immunförsvaret reagerar mot små proteinbitar i vete (eller andra spannmål). Symtomen är likadana som vid annan allergi det vill säga eksem, ont i magen, kräkningar, astma och allergisk snuva. Allvarliga anafylaktiska reaktioner mot vete har rapporterats och dödsfall har förekommit.

    Om man misstänker att man har celiaki eller spannmålsallergi ska man kontakta sin vårdcentral. Man ska inte själv experimentera med en glutenfri kost eftersom det kan göra det svårare att ställa diagnosen celiaki.

    Fördelar med spannmål
    För personer som inte har celiaki eller spannmålsallergi är det fördelaktigt att äta spannmål som vete, råg, korn och havre. De bidrar med näringsämnen som järn och folsyra. Utan spannmål är det omöjligt att få i sig fullkorn, som kan minska risken för typ 2-diabetes, hjärt- och kärlsjukdom och vissa cancerformer. Att utesluta vitt bröd och pasta är däremot ingen nackdel ur hälsosynpunkt.

    Spannmålsprodukter har generellt låg miljöpåverkan, så för miljöns skull är det bra att äta spannmålsprodukter. Men den som inte tål gluten måste såklart undvika gluten för att må bra.

    Här kan du läsa mer om celiaki och spannmålallergi och om havre vid dessa sjukdomar.

    Vänliga hälsningar
    Ylva
    (Uppdaterad )
  • Hur ser ni på trenden idag med människor som säger att gluten ökar inflammationen kroppen?

    Lisa
  • Hej!

    Ovan beskriver vi de två sjukdomar där immunförsvaret reagerar på gluten och där det innebär en inflammation vid själva reaktionen. I den här texten från Sahlgrenska universitetssjukhuset uttalar sig en av ledamöterna i Livsmedelsverkets Expertgrupp för Nutrition och Folkhälsa om antiinflammatorisk kost. "Forskningen om kost mot låggradig inflammation har hitintills inte kunnat visa att specifika livsmedel kan orsaka inflammation eller om enskilda livsmedel kan förvärra eller dämpa en redan etablerad inflammation."

    Läs även gärna denna text på Vårdguiden 1177 om vad som kännetecknar inflammation.

    Vänliga hälsningar
    Ylva
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.