Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Vilket årtal började man datummärka livsmedel i Sverige?

Vilket årtal började man datummärka livsmedel i Sverige?
Ann-Louise Jancke Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

  • Hej!
    Du får en sammanfattning över hur datummärkningen har ändrats genom åren. Hoppas det är till hjälp.

    1. Datummärkning i Sverige infördes 1972. Uttrycket var ”Bör förbrukas senast (sista förbrukningsdag)”
    2. Detta uttryck ändrades till bäst före 1986. Då infördes dubbel datummärkning med såväl förpackningsdag som bäst-före-dag för vissa livsmedel. På andra livsmedel räckte det med bäst före.
    3. Bakdag för mjukt bröd infördes 1989
    4. Nya regler 1 januari 1993. Bäst-före användes på de flesta livsmedel. Undantag från kravet fanns för färsk frukt, färska grönsaker, vin, ättika, salt, socker, semlor, vissa konfektyrvaror och glasspinnar.
    5. Sista förbrukningsdag återinförs med EU-anpassningen 1994. Undantag för 11 kategorier anges i reglerna. Dessa kategorier baseras till största delen på EU-regler som Sverige införlivat genom livsmedelsverkets föreskrifter.
    6. EU:s förordning om livsmedelsinformation ersätter de tidigare märkningsreglerna och började tillämpas 13 december 2014. Där finns regler om såväl bäst före som sista förbrukningsdag. Det senare ska användas för livsmedel som är mycket lättfördärvliga. Undantagen från kravet på bäst före-märkning ändrades (glasspinnar omfattas inte).
    Detta är en summering om hur reglerna om datummärkning förändrats över tid. Gällande regler inom EU är förordning 1169/2011. Det finns även en global standard för märkning där datummärkning ingår.
    Via den här länken kan du läsa mer om lagstiftning och även nå informationsförordningen.
    Vänligen,

    Susanne A
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.