Till senaste kommentaren

Vilka miljöer trivs bakterier i?

Hej! Jag undrar i vilka olika typer av miljöer bakterier trivs i? Jag vet att de trivs vid olika temp. men undrar lite på om de tycker om sura miljöer eller inte? Jag tänker med tanke på att i citron så finns det citronsyra som jag har för mig att bakterier inte tycker om. Hur fungerar det? Och Varför?

Jag är jättetacksam för svar på mina frågor!

Mvh

Kommentarer

 • Hej,

  det går inte att generellt säga att bakterier trivs i någon särskild miljö. Det finns väldigt många olika bakteriearter och de är var för sig anpassade till att föröka sig i olika miljöer, exempelvis så har de olika krav på temperaturer, gas-sammansättning, saltkoncentration, pH-värde, näring med mera.

  Många bakterier gillar neutralt pH
  Bland de bakteriearter som vi människor kan bli sjuka av så förökar sig de flesta av dessa inte i sura miljöer, det vill säga i pH-värden som är strax under pH 5 eller lägre. De vill helst ha ett nära neutralt pH-värde inuti bakteriecellen. Därför pumpar de aktivt ut syror som kommer in i cellen. Det kostar energi för bakterien och då orkar den inte dela sig. På sikt leder det till att bakterien dör.

  Läs mer om mikroorganismer

  På vår webbsida kan du läsa mer om mikroorganismer, som till exempel bakterier och virus.

  Om du vill läsa ännu mer om hur mikroorganismer i livsmedel fungerar så finns det många bra faktaböcker (kurslitteratur för livsmedelsmikrobiologi) att läsa.

  Med vänlig hälsning

  Faktagranskad januari 2020
  Christina L
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.