Till senaste kommentaren

Vilka Enzymer får man använda i livsmedel?

Hej,
Har försökt att läsa på om vilka Enzymer som är tillåtna att använda i livsmedel både som processhjälpmedel och i livsmedlet. Det är dock väldigt svårt att finna några konkreta svar på det (även på er hemsida), man hänvisar till Gemenskaphetsförteckningen som inte går att finna.
Ska man alltid göra en ansökan enligt (EG) nr 1331/2008 oavsett om enzymet används av andra i unionen? (man vet inte hur de använder det eller om det är godkänt).

Vad är det som gäller?

Kommentarer

  • Hej!
     
    EU-kommissionen arbetar just nu med att ta fram en EU-gemensam förteckning över vilka enzymer som får användas i vissa livsmedel. Denna förteckning är ännu inte klar.

    Idag regleras användningen av enzymer av de delar i förordning (EG) nr 1332/2008 som redan trätt ikraft och av Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2014:24) om livsmedelsenzymer.

    Detta innebär att fram till dess att den EU-gemensamma förteckningen är klar så får enzymer användas under förutsättning att livsmedlen är säkra och att de uppfyller de eventuella begränsningar som finns i den nationella lagstiftningen.

    Det kan även vara bra att känna till att enzymerna invertas (E 1103) och lysozym (E 1105) som godkänts som tillsatser regleras av förordning (EG) nr 1333/2008 om livsmedelstillsatser fram till dess att förteckningen över enzymer är klar.

    Det finns även vissa regler om hur enzymer ska märkas. Både när enzymer säljs som sådana och när de ingår som ingredienser i andra livsmedel.

    Mer information och den lagstiftning som gäller hittar du på vår sida om Enzymer.
    Ulrica
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.