Varmrökt lax över disk

Går det bra att äta varmrökt lax som köps över disk i till exempel östermalms saluhall när man är gravid? Den laxen är ju inte vakuumförpackad utan levereras till saluhallen i tråg. Om det går bra, vad ska man tänka på för att det ska vara säkert att äta? Jag undrar även om det går bra att äta kallrökt lax som köps på samma sätt, den laxen har inte varit vakuumförpackad utan skivas upp i butiken. Och sista frågan är om rökta räkor går bra? Tack för hjälpen!

Kommentarer

  • Hej
    Ja det går bra att äta både varmrökt, kallrökt fisk och rökta räkor som säljs över disk när du är gravid.

    Inköpsdag =förpackningsdag
    Räkna inköpsdagen som förpackningsdag och ät upp den inom en vecka om du vill äta fiskarna/räkorna kalla. Efter en vecka kan du äta dem upphettade till rykande varma, till exempel i en maträtt.

    Eventuella listeriabakterier hinner inte föröka sig så mycket under en vecka och bakterien dör vid upphettning.

    Fråga Liv
    Om du har fler frågor om mat under graviditet har Livsmedelsverket nyligen lanserat en ny sökfunktion om bra mat för gravida - Fråga Liv.

    Med vänlig hälsning

    Åsa R
    (Uppdaterad )
  • Hej Åsa,

    Jag har jobbat i fiskdisk och jag tycker det här svaret är ytterst märkligt. En förpackning med varmrökt fisk har en hållbarhet på cirka 2 veckor. Ditt råd att räkna inköpsdag som förpackningsdag innebär att fisken då kan vara tre veckor gammal när den väl äts. Är det verkligen i linje med era råd?

    Jag hittade den här frågan när jag sökte efter allmänna råd och information om varmrökt fisk till gravida. Det är ytterst frustrerande att varmrökt, kallrökt och gravad fisk buntas ihop till samma kategori, det ger antingen intrycket att kunskapen om varorna är låg hos Livsmedelsverket eller att ni underskattar dem som råden är riktade till. Varmrökt fisk ju upphettad till cirka 60 grader vid tillagning, kallrökt och gravad inte alls.

    Hur kan råden vara de samma?
    Tomas
  • Hej Tomas!

    Det råd vi har till gravida och andra i riskgruppen för bakterien listeria är att det går bra att äta nytillverkad eller nyförpackad kallrökt eller varmrökt fisk. Det vi menar med nytillverkad och nyförpackad är en vecka efter förpackningsdag. Om en delikatess disk eller liknande säljer varmrökt lax som varit förpackad i 2 veckor är det inte lämpligt att en gravid äter av fisken.

    Att det är samma råd för kallrökt och varmrökt fisk beror på att listeria kan tillväxa i förpackningen. Tyvärr kan även varmrökt fisk förorenas med bakterien igen efter varmrökningen, vilket gör att det är samma råd för kallrökt och varmrökt fisk.

    Med vänlig hälsning
    Christina L
    (Uppdaterad )

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.