Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Värma mat med spenat i

Kan man bli sjuk av mat med spenat i om man värmer upp den igen?
Kan man värma upp spenatsoppa som blivit över?

Livsmedelsverket Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

  • Hej!
    Det går bra att värma upp maträtter med spenat i en andra gång. Även gravida kan äta mat med spenat i som värmts upp, men däremot inte spädbarn.

    Snabb nedkylning är bäst
    Om man vill spara en maträtt med spenat bör man kyla den snabbt efter tillagningen, till exempel att den får svalna i vattenbad och sedan flyttas till kylskåp eller frys.

    Nitrat kan omvandlas till nitrit
    Spenat innehåller nitrat som kan omvandlas till nitrit av bakterier när den förvaras länge i rumstemperatur. Den mängd nitrit som bildas vid nedkylning är liten under förutsättning att nedkylningen gjorts på rätt sätt.

    Matmyt
    Livsmedelsverket får ofta frågan om det är farligt att återuppvärma maträtter med spenat i eftersom spenat innehåller förhållandevis mycket nitrat. Då ombildningen av nitrat till nitrit är liten är det ingen fara att värma upp maträtter med spenat i igen.

    Inte gröna bladgrönsaker till spädbarn
    Spädbarn, upp till ett års ålder, bör inte äta spenat eller andra gröna bladgrönsaker på grund av risken med nitrit. Spädbarn kan inte bryta ner nitrit på samma sätt som äldre barn och vuxna.

    Läs mer
    Nitrat, nitrit och nitrosaminer
    Vad man ska undvika att ge spädbarn

    Livsmedelsverket
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.