Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Värma mat med spenat i

Kan man bli sjuk av mat med spenat i om man värmer upp den igen?
Kan man värma upp spenatsoppa som blivit över?

Livsmedelsverket Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

  • Hej!

    Det går dock bra att värma upp maträtter med spenat i en andra gång. Den mängd nitrit som bildas är liten. Även gravida kan äta mat med spenat i som värmts upp, men däremot inte spädbarn.

    Nitrat kan omvandlas till nitrit

    Livsmedelsverket får ofta frågan om det är farligt att återuppvärma maträtter med spenat i. Många har hört talas om att spenat innehåller förhållandevis mycket nitrat som kan omvandlas till nitrit av bakterier när den förvaras länge i rumstemperatur. Och många vet att dessa ämnen kan ha negativ påverka på syresättningen i blodet.

    Inte gröna bladgrönsaker till spädbarn

    Spädbarn, upp till ett års ålder, bör inte äta spenat eller andra gröna bladgrönsaker på grund av risken med nitrit. Spädbarn kan inte bryta ner nitrit på samma sätt som äldre barn och vuxna. Här kan man läsa mer om vad man ska undvika att ge till spädbarn.

    Snabb nedkylning är bäst
    Om man vill spara en maträtt med spenat bör man kyla den snabbt efter tillagningen, till exempel att den får svalna i rumstemperatur eller i vattenbad och sedan flyttas till kylskåp eller frys.

    Vi har mer information om nitrat, nitrit och nitrosaminer på vår webb.

    Livsmedelsverket
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.