Värma mat med spenat i?

Kan man bli sjuk av mat med spenat i om man värmer upp den igen?
Kan man värma upp spenatsoppa som blivit över?

Livsmedelsverket (Uppdaterad )

Kommentarer

  • Hej!
    Det går bra att värma upp maträtter med spenat i en andra gång. Även gravida kan äta mat med spenat i som värmts upp, men spädbarn bör inte äta större mängder av gröna bladväxter som spenat.

    Snabb nedkylning är bäst
    Om man vill spara en maträtt med spenat bör man kyla den snabbt efter tillagningen, till exempel att den får svalna i vattenbad och sedan flyttas till kylskåp eller frys.

    Nitrat kan omvandlas till nitrit
    Spenat innehåller nitrat som kan omvandlas till nitrit av bakterier när den förvaras länge i rumstemperatur. Den mängd nitrit som bildas vid nedkylning är liten under förutsättning att nedkylningen gjorts på rätt sätt.

    Matmyt
    Livsmedelsverket får ofta frågan om det är farligt att värma upp maträtter med spenat i eftersom spenat innehåller förhållandevis mycket nitrat. Då ombildningen av nitrat till nitrit är liten är det ingen fara att värma upp maträtter med spenat i igen.

    Inte gröna bladgrönsaker till spädbarn
    Spädbarn, upp till ett års ålder, bör inte äta spenat eller andra gröna bladgrönsaker i större mängd på grund av risken med nitrit. Spädbarn kan inte bryta ner nitrit på samma sätt som äldre barn och vuxna.

    Läs mer
    Nitrat, nitrit och nitrosaminer
    Vad man ska undvika att ge spädbarn

    Livsmedelsverket
    (Uppdaterad )
  • Hej om man köper fryst spenat och sen har den i soppor kan man frysa in sen igen?
    Camilla
  • Hej,
    tack för frågan.

    Det går bra att göra så.
    När man tillagar en maträtt till exempel med fryst spenat i, räknar man det som en helt ny produkt/maträtt. Och det går bra att frysa in den igen.

    Vänliga hälsningar
    Ingela
  • Hej, använder ofta frusen spenat i vår matlagning. Är det sant att man bör undvika att tina den frusna spenaten i rumstemperatur? Vi har hört att man inte skall göra detta.
    Niklas
  • Hej
    Det beror på hur länge som du låter spenaten ligga framme i rumstemperatur när den tinas. Så länge som den fortfarande är frusen/frostig går omvandlingen av nitrat till nitrit långsamt. När den tinat är det bra om du lägger in spenaten i kylskåpet tills det är dags att laga mat.

    Livsmedelsverkets råd om nitrat och nitrit är bland annat att inte låta nitratinnehållande grönsaksjuicer, smoothies och rätter stå framme i rumstemperatur längre tid. På så sätt minskar omvandlingen till nitrit i maten.

    Med vänlig hälsning
    Åsa R
  • Om man förväller mangold och fryser den kan man senare tina den och blanda in den i t.ex piroger som bakas i ugnen? Kan man även värma upp pirogen igen sedan den kallnat?
    Elisabeth
  • Hej Elisabeth, och tack för din fråga!

    Ja, det går bra att göra som du beskriver, det är samma procedur för mangold som för spenat. Läs det översta svaret i tråden för med information.

    Vänliga hälsningar
    Vendela
  • Vad räknas som längre tid? 30 minuter, några timmar? Glömde matlådan framme efter tillagning i några timmar. Undrar om det fortfarande är ok att äta?
    H
  • Hej och tack för din fråga!

    Med avseende på nitrit så behövs gissningsvis minst en hel natt i rumstemperatur, vi kan inte säga exakt eftersom det finns ganska lite forskning och den som gjorts har använt juice.

    På vår webbplats kan du läsa mer om nitrat, nitrit och nitrosaminer. Välkommen igen om du har fler frågor!



    Vendela
  • Hej! Om jag lagar en rätt med en sås med fryst spenat/bladspenat i kan min bebis smaka såsen om den inte får spenatbla

    Mvh Anna
    Anna
  • Hej Anna och tack för din fråga!

    Det går utmärkt att låta din bebis smaka på såsen, även på spenatblad. Det barn under ett år bör undvika är större mängder bladgrönsaker som spenat, men att smaka på spenat är ingen fara.

    På vår webbplats har vi samlad information om mat till barn under ett år.

    Välkommen igen om du har fler frågor!
    Vendela
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.