Till senaste kommentaren

Varför inkluderas inte potatis i 500 g frukt och grönt?

Läser Livsmedelsverkets rekommendation om 500 g grönt och frukt per dag. Varför får inte potatis ingå??

Potatis är ju en rotsak som bl a innehåller fibrer och C-vitamin. Gör jag rotsaker i ugn på potatis, sötpotatis, palsternacka och morot ska jag alltså "tänka bort" potatisen..?

Kommentarer

 • Hej Karin!
  Tack för en intressant fråga. Det var inte helt självklart för oss hur vi skulle göra när det gäller potatis i våra kostråd. Så här skriver vi om potatis i en rapport i vilken vi redovisar motiven till våra råd:

  "Potatis räknas inte in i mängden grönsaker och omfattas inte av rådet. Potatis är ett näringsrikt livsmedel som ingår som ett baslivsmedel i den svenska kosten. En del äter ganska stora mängder potatis. Om en stor del av 500 gram grönsaker och frukt skulle utgöras av potatis blir variationen i gruppen grönsaker och frukt för liten. Att ha en viss mängd potatis som en del av den rekommenderade mängden komplicerar budskapet. Det är anledningen till att potatis inte räknas in i mängden. Även om potatis inte ingår i rådet om grönsaker och frukt är det ett livsmedel som bidrar till bra matvanor samtidigt som den är ett bra val ur miljösynpunkt [15]."

  Här hittar du hela rapporten Råd om bra matvanor - risk och nyttovärdering.

  Vänliga hälsningar

  Faktagranskad januari 2020
  Åsa B
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.