Till senaste kommentaren

Vad kan gravida äta på påskbordet?

Hej!
Är det något särskilt jag som gravid, ska tänka på när det gäller maten i påsk?
Livsmedelsverket Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej,
  det allra mesta på påskbordet är helt ok att äta, till exempel ägg, alla typer av sillinläggningar, helgskinka, varma rätter och grönsaksrätter.

  Sill, lax och ägg
  Inlagd sill och laxrätter av olika slag innehåller nyttiga fetter och D-vitamin. Även ägg innehåller D-vitamin och är dessutom en bra källa till viktiga mineraler.

  Att tänka på:
  Det finns ändå några maträtter du bör vara extra uppmärksam på när du är gravid. Det är till exempel rökt eller gravad fisk, rökt eller torkat kött/korv, kalla röror, patéer och dessertostar.
  • Vakuumförpackad rökt och gravad fisk kan innehålla skadliga halter av bakterien listeria om de har kylförvarats längre än en vecka. Nyrökt och nygravad fisk, till exempel hemgravad, går däremot bra att äta.
  • Charkprodukter av olika slag som levereras skivade från tillverkare kan också innehålla skadliga halter av bakterien listeria om de har kylförvarats längre än en vecka. Om de skurits upp från hel bit precis innan servering går de däremot bra att äta. Det gäller också patéer, ät dem inom en vecka från förpackningsdatumet.
  • Torkat kött, som till exempel parmaskinka och salami, samt kallrökt och gravat kött kan innehålla parasiten toxoplasma, men risken är mycket liten. Om du gör eget smörgåsbord kan du frysa in köttet/parmaskinkan/salamin i tre dygn innan du äter den. Då dör eventuella parasiter.
  • Halvmjuka och mjuka mögel- och kittostar gjorda på både opastöriserad och pastöriserad mjölk kan i sällsynta fall innehålla skadliga halter av bakterien listeria. Därför bör du som gravid helt avstå från dessa. All ost som har hettats upp, i till exempel gratäng eller sås, är säker att äta.
  • Hårdostar som man kan hyvla gjorda av opastöriserad eller pastöriserad mjölk går bra att äta. Det gäller även bredbara färskostar i ask och mjukost (smältost) på tub.
  • Kalla förpackade blandade sallader, smörgåsar och röror som innehåller rökt/gravad fisk eller chark ska gravida undvika. Även om den färdiga produkten är nyförpackad så kan ingredienser av chark och fisk närma sig slutet på hållbarhetstiden. Mögel- och kittostar bör du avstå från när du är gravid oavsett om den är nytillverkad eller inte.
  Du hittar mer information på vår webbplats om råd för gravida.
  Livsmedelsverket

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.