Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Vad händer vid förvällning av kikärtor och spenat?

Hej!
Vissa livsmedel måste förvällas före förtäring. Varför? Vad händer? Vad gäller för groddar av kikärtor respektive spenat?
Tack!

Kommentarer

  • Hej,
    förvällning betyder ju att man kokar livsmedlet lätt och snabbt.

    Ibland gör man det för att smaken och texturen ska bli angenämare, som till exempel spenat. Men spenat går även att äta rå.

    Ibland förväller man ett livsmedel, exempelvis olika svampsorter, och häller bort vattnet/vätskan, vilket gör att en del giftliga ämnen som kan finnas i svampen följer med vätskan bort.

    Groddarna på kikärtor behöver inte förvällas, men själva kikärtan bör kokas innan man äter den. Många ärtor och bönor måste kokas innan de ätes då de innehåller lektiner som kan ge magproblem. Du kan läsa om groddning och lektiner på vår webb.

    På vår webb kan du även läsa om vad som händer med näringsämnen i livsmedel vid tillagning.

    Välkommen igen!


    Ingela
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.