Till senaste kommentaren

Tonfisk på burk eller fryst/färsk

Jag läser i era kostråd att gravida ska undvika färsk/fryst tonfisk (eller att tonfisk räknas till de fiskar man får äta max 2-3 gånger per år sammanlagt), medan konserverad tonfisk i burk/glas/påse är okej att äta. Vad är skillnaden mellan de två sorter och varför innehåller konserverad tonfisk mindre miljögifter? Jag blev lite tveksam eftersom råden i andra Europeiska länder bl.a. Nederländerna är att undvika tonfisk helt, även tonfisk på burk, just på grund av miljögifter.

Kommentarer

 • Hej Elise och tack för din fråga!

  Vi på Livsmedelsverket är medvetna om att olika länder har gjort olika bedömningar av tonfisk på burk och vi förstår att det kan verka förvirrande. Jag ska försöka förklara hur vi gjort vår bedömning.

  Varför är kvicksilver farligt när man är gravid?
  Höga halter kvicksilver kan skada hjärnan hos foster. Därför har Livsmedelsverket råd som ska hjälpa gravida att inte få i sig för mycket kvicksilver. Fisk är den största källan till kvicksilver, men olika fiskar kan innehålla olika mycket kvicksilver.

  Varför innehåller vissa fiskar mer kvicksilver än andra?
  Hur mycket kvicksilver en fisk samlar på sig beror bland annat på:
  • vad fisken äter (rovfiskar får i sig mer kvicksilver från de mindre fiskar de äter)
  • hur gammal/stor den blir (äldre/större fiskar har hunnit samla på sig mer kvicksilver under sin livstid)
  Tonfisk är en av de fiskar som kan ha högre halter av kvicksilver, och som gravida därför inte ska äta så ofta.

  Varför kan gravida äta tonfisk på burk?
  Mätningar av kvicksilver som Livsmedelsverket gjort visade på högre halter av kvicksilver i färsk/fryst tonfisk än i konserverad tonfisk. Därför har Livsmedelsverket bedömt att konserverad tonfisk går bra att äta.

  En förklaring till att konserverad tonfisk hade lägre halter kvicksilver än färsk/fryst tonfisk är att det är olika arter av tonfisk. Olika tonfiskarter är olika stora, och det är oftast de mindre arterna som konserveras. När man köper färsk eller fryst tonfisk kommer den däremot från de större arterna.

  Vill du veta mer?
  På vår webbplats kan du läsa mer om kvicksilver. Där finns också våra råd till gravida.

  Välkommen igen om du har fler frågor!
  Vendela

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.