Till senaste kommentaren

Begränsning i tilläggsmärkning av fiskeriprodukter

Hej,
I vägledningen på slv.se så kan man läsa att följande undantag gäller för kraven på tilläggsmärkning fiskeriproudkter. Var i lagstiftningen kan jag läsa om dessa undantag?
Var står det att gravad fisk inte kräver tilläggsmärkning?

Undantag
  • Bestämmelserna gäller inte för fiskvaror, sjögräs och alger med andra tulltaxenummer än de ovan nämnda, t.ex. inte färdiglagad mat innehållande fisk eller mat på restauranger (tullkapitel 16).
    För att möjliggöra korrekta uppgifter på menyer o.dyl. ska dock uppgiften om handelsbeteckning finnas med på leveranser till restauranger och andra typer av storhushåll.
    Gravad fisk, liksom konserverade fiskvaror och sillinläggningar, kaviar och romkräm, fiskfiléer som endast har panerats, kokta räkor utan skal som är konserverade eller i lag räknas också till tullkapitel 16, och omfattas inte heller.

Kommentarer

  • Hej Katarina!

    Tack för att du använder dig av Frågor & Svar!

    Det är tyvärr inte helt enkelt att ge ett kort och lättbegripligt svar på din frågor, men jag har försökt att inte krångla till det hela mer än nödvändigt.

    Bestämmelserna om så kallad tilläggsmärkning av fiskeriprodukter finns i förordning (EU) nr 1379/2013. Enligt artikel 35.1 i den förordningen får de fiskeri- och vattenbruksprodukter som omfattas av led a, b, c eller e i bilaga I
    till förordningen (se bilden nedan) endast erbjudas till försäljning till slutkonsumenter eller storhushåll om de märkts med vissa uppgifter, bl.a. uppgift om artens handelsbeteckning och dess vetenskapliga namn, produktionsmetod samt fångst- eller produktionsområde.

     
    I den information du hänvisar till  ges exempel på produkter som inte omfattas av led a, b, c eller e i bilaga I till förordning (EU) nr 1379/2013 och som därför inte omfattas av krav om tilläggsmärkning enligt artikel 35 i förordningen.

    Det kan vara svårt att avgöra om en produkt omfattas av något av de KN-nummer som anges i led a, b, c eller e i bilaga I till förordningen. Om du är livsmedelsföretagare och behöver ta reda på om de produkter du märker omfattas av kraven om tilläggsmärkning eller bara intresserad av att veta mer kan du därför ha nytta av den vägledande information som Tullverket har på sin webbplats, förklaringar till den kombinerande nomenklaturen  och vägledning om klassificering.

    Gravad lax faller tillsammans med andra beredningar av kött, fisk, kräftdjur, blötdjur eller andra ryggradslösa vattendjur under kapitel 16 i den "kombinerade nomenklaturen" (KN-numret börjar med 16), vilket innebär att gravad lax inte omfattas av krav om tilläggsmärkning.

    Med vänliga hälsningar,

    Daniel
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.