Till senaste kommentaren

Temperatur på produkter framtällda på buffé

Hej!

Jag studerar just nu livsmedelslagen och undrar över temperaturer som ska hållas under en frukostbuffé.

Vad får salami & skinka hålla för maxtemperatur under en buffé?
ostprodukter?
olika röror med mjölk i?
fiskprodukter?

Allt är framställt på fat med kylplatta under...

Kommentarer

  • Hej Lovisa,

    Detaljregler saknas
    Livsmedelslagen har inga detaljregler som säger exakt vilka temperaturer som ska hållas i sådana situationer. Det generella kravet är att livsmedel inte ska förvaras i temperaturer som gör att sjukdomsframkallande mikroorganismer kan försöka sig.

    Grundregeln är alltid att livsmedel som serveras ska vara säkra.

    Företagaren får göra en egen bedömning
    I praktiken innebär detta att en livsmedelsföretagare själv får göra en bedömning och sätta upp egna rutiner för bland annat temperaturer vid bufféserveringen.

    Det finns många faktorer som kan spela in vid en sådan bedömning: bland annat vilken typ av livsmedel det rör sig om, hur länge serveringen pågår och vilken temperatur som hålls.

    Branschriktlinjer kan ge viss vägledning

    Ett tips kan vara att läsa någon branschriktlinje. Det är en slags vägledning som branschen själv tagit fram för hur en kan göra för att följa livsmedelslagstiftningen.

    Till exempel finns det en för restaurang som kan vara relevant för just din fråga.

    Vänligen,
    Paulina
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.