Temperatur i butik

Hej! Vår lilla livsmedelsbutik är väldigt varm. Ca 40 grader. En chokladkaka böjer sig när man plockar upp den. Finns det några riktlinjer för temperaturer inne i en butik? Jag tänker på bröd, ägg och annat som vanligtvis står i rumstemperatur, klarar de så varmt?

Kommentarer

  • Hej Linnéa,

    Det finns inga regler i livsmedelslagstiftningen som säger vilken temperatur en butik ska hålla. Däremot ska livsmedel som kräver en viss temperatur för att vara säkra förvaras vid den temperaturen. Förvaringstemperaturen framgår av märkningen på livsmedlet.

    Livsmedel som säljs i en butik ska alltid vara säkra
    Livsmedel som är märkta att förvaras vid rumstemperatur påverkas rent generellt lite av värmen ur säkerhetssynpunkt. Risken för bakterietillväxt i dessa livsmedel är låg och påverkas inte så mycket av temperaturen. Vissa livsmedel är dock känsliga och livsmedelsföretagaren måste göra en riskbedömning för sina varor.

    Däremot kan ju livsmedel påverkas vad gäller andra aspekter, som du beskriver med chokladkakan.

    Lagstiftning
    Förordning (EG) nr 852/2004, bilaga II, kapitel IX, punkt 5.

    Vänligen,
    Paulina
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.