Sylt och listeria

Hej! Jag är gravid i vecka 22 och har råkat äta av en hallonsylt som stått i kylskåp länge (vet ej hur länge, det var hemma hos någon annan), jag såg i efterhand att den gick ut för fem månader sedan. Jag är orolig att det kan finnas listeria i den. Kan listeria växa i en syltburk i kylskåp? Sylten var dessutom utan konserveringsmedel, vilket gjorde mig ännu mer orolig.

Jag såg på er hemsida att ni skriver "Störst risk för listeria är därför livsmedel som förvaras flera veckor i kylskåp och sedan äts utan att först värmas upp." Denna sylt kan ju ha funnit i kylskåpet mycket länge känns det som, eftersom den gick ut för så längesen och de brukar väl ha lång hållbarhet generellt.

Kommentarer

  • Hej Louise,

    Du behöver inte vara orolig. Det som kan hända med sylt som förvaras länge är att den kan börja mögla och att den kan försämras i sin kvalité. Det är alltså inte farligt att äta sylt som ser ok ut och som har passerat bäst före dag.

    Med vänlig hälsning
    Christina L
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.