Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Större mängd sockerarter än kolhydrater i Livsmedelsdatabasen?

Hej! Jag var nyfiken på mängden kolhydrater i kokosflingor och blev glad när jag hittade er databas. Jag blit dock konfunderad när angiven mängd sockerarter (6.4 g) överstiger mängden kolhydrater (3.4 g)? Det kan väl inte stämma? Vilket är det korrekta värdet?
Vänliga hälsningar Jenny

Kommentarer

 • Hej Jenny!

  Du har helt rätt i att det är konstigt att angiven mängd sockerarter överstiger mängden kolhydrater. Förklaringen är att mängden kolhydrater beräknas som rest och mono- disackarider analyseras.

  Kolhydrater beräknas som rest
  Det saknas en enkel metod för att analysera kolhydrater så därför beräknas kolhydrater som rest från analyserade makronäringsämnen, enligt formeln: Kolhydrater = 100 - (vatten(g) + aska(g) + protein(g) + fett(g) + fiber(g) + alkohol(g))

  Att beräkna näringsinnehåll är en grövre metod med fler felkällor till exempel avrundning och mätosäkerhet för flera olika analysmetoder. De analyserade värdena är alltså mer tillförlitliga.

  Här kan du läsa mer om livsmedelsdatabasen. Under rubriken "Kolhydrater", en bit ner på sidan, finns ytterligare information.

  Vänliga hälsningar Åsa

  Åsa B
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.