Till senaste kommentaren

Rätt till specialkost i skola/förskola

Vem har rätt till specialkost i skola/förskola?

Livsmedelsverket

Kommentarer

 • Hej!

  Barn med allergi, celiaki (glutenintolerans) eller annan överkänslighet har rätt till mat som de kan äta utan att riskera att bli sjuka. Laglig rätt till specialkost har man också om önskemålet har samband med någon av de sju diskrimineringsgrunder som har fastställts i diskrimineringslagen (bland annat religion eller annan trosuppfattning och funktionsnedsättning). 

  Fullgoda alternativ

  Detta innebär bland annat att förskolan och skolan vid måltidssituationer ska erbjuda ett fullgott alternativ för barn som har önskemål om anpassad mat som har samband med en diskrimineringsgrund. Det kan till exempel vara någon form av vegetariskt alternativ. Den anpassade maten ska förstås också vara god, näringsriktig och lagad med omsorg.

  Bra dialog mellan hem och skola

  Vad gäller önskemål om specialkoster av annan orsak än diskrimineringsgrund och allergi/överkänslighet finns inget krav på att förskolan/skolan måste tillmötesgå dessa. Det kan till exempel gälla anpassade koster av etiska motiv eller så kallade livsstilsdieter.

  Vid önskemål eller behov av specialkost är det viktigt med en respektfull dialog mellan förskola/skola, elev och vårdnadshavare för att tillsammans finna en lösning som är bra för barnet och som alla kan acceptera.

  Läs mer om specialkost
  Bra måltider i förskolan, sidan 23
  Bra måltider i skolan, sidan 23.

  Faktagranskad juli 2019
  Livsmedelsverket
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.