Mängd sockerarter i bröd

Hej!
När jag läser innehållsförteckning på bröd står det bland annat "kolhydrater 3,8 gram, varav sockerart 3,8 gram". Har Livsmedelsverket en uppfattning om vad den siffran inte bör överstiga när det gäller bröd?  

Med vänlig hälsning

Kommentarer

  • Hej!
    Tack för ditt mejl.

    Om socker i bröd
    I bröd kan det finnas både naturliga och tillsatta sockerarter, läs gärna på vår webb om Naturligt och tillsatt socker – hur ser du skillnad?

    Det totala sockerinnehållet kan variera betydligt mellan olika sorters bröd så det är bra att hålla koll på hur mycket sockerarter som anges på förpackningen. Ett tips är att följa nyckelhålskriterierna för bröd. Tänk på att även mängden salt, fett, fiber och fullkorn i bröd kan skilja sig åt.


    Detta är vad som gäller för nyckelhålet:
    Mjukt bröd som innehåller minst 30 % fullkorn räknat på produktens torrsubstans.
    Villkor:
    – fett högst 7 g/100 g
    – sockerarter högst 5 g/100 g
    – fiber minst 5 g/100 g
    – salt högst 1,0 g/100 g
    Villkoren avser konsumtionsfärdig vara.

    Rågbröd
    Produkten ska innehålla minst 35 % fullkorn räknat på produktens torrsubstans.
    Spannmålsdelen ska innehålla minst 30 % råg.
    Villkor:
    – fett högst 7 g/100 g
    – sockerarter högst 5 g/100 g
    – fiber minst 6 g/100 g
    – salt högst 1,2 g/ 100 g
    Villkoren avser konsumtionsfärdig vara.
    Elisabet
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.