Till senaste kommentaren

Rekommenderat dagligt intag av tillsatt socker - naturliga sockerarter

Hej, jag är intresserad av att kontrollera mitt sockerintag. I näringsdeklarationen på livsmedel står det Kolhydrater, varav Sockerarter. Men på er hemsida pratar ni om att dagligt intag Tillsatt socker ska understiga 10%E. Jag vet inte hur jag ska jämföra Sockerarter med Tillsatt socker. Jag vill t ex kunna räkna mängden socker i frukten jag äter, och den har ju inget tillsatt socker. Då är min fråga hur jag ska tänka kring fruktos. Ingår det i det dagliga intaget Tillsatt socker som ska understiga 10%E? Tack på förhand, Jeanette

Kommentarer

 • Hej Jeanette!

  Precis som du skriver så används olika begrepp; varav sockerarter vid märkning och tillsatt socker i näringsrekommendationer.

  Vad är socker?
  På vår sida om socker finns information om vad som är socker, hur mycket socker man kan äta med mera. Socker är ett samlingsnamn för flera olika sockerarter.

  Nordiska näringsrekommendationerna
  När det gäller rekommendationerna om ett intag på högst 10 energiprocent socker så avses enbart det ”renframställda” sockret som tillsätts under beredning. Fruktosen som finns naturligt i frukt och bär räknas inte in i mängden tillsatt socker, inte heller laktosen som finns naturligt i mjölk och mjölkprodukter.

  Märkning – näringsdeklaration
  Enligt reglerna ska den totala mängden socker, "varav sockerarter ", anges under mängden kolhydrater i näringsdeklarationen. I värdet ingår både de naturliga sockerarterna samt mängden socker som eventuellt tillsatts vid framställning. Begreppet ”varav sockerarter” är alltså summan av naturliga sockerarter och tillsatta sockerarter.

  När man tar fram uppgifter om halten sockerarter i livsmedel, så skickas ofta ett livsmedel till ett laboratorium där man analyserar innehållet av sockerarter. Efter analys så summerar man alla mono- och disackarider. Det är det värdet som anges i näringsdeklarationen. Vid analys går det inte enkelt att skilja på om sockerarterna är naturliga eller tillsatta.

  Så här räknas du fram mängden tillsatt socker
  På vår webb har vi en sida som heter Naturligt och tillsatt socker - hur ser du skillnad.  Under rubriken Så här tar du reda på hur mycket tillsatt socker en vara innehåller har vi en kort instruktion om hur man själv gör för att på ett ungefär räkna ut hur mycket socker (sockerarter) som tillsatts i produkten.

  Om du vill veta hur mycket sockerarter (socker) som finns naturligt i frukt så kan du söka i vår livsmedelsdatabas, välj sedan näringslista "visa alla" för att se mängden mono- och disackarider.

  Exempel: 100 gram päron innehåller 7,5 gram monosackarider och 1 gram disackarider
  Elisabet
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.