Skala potatisen i förväg?

Hej, jag undrar om man kan skala potatisen i förväg och låta den ligga i vatten, t ex dagen innan eller några timmar innan det är dags att koka den till middag? Har för mig att det är något med stärkelsen som händer men det kanske inte gör något i så fall? Spelar det någon roll om den är hel eller i bitar ur den synvinkeln?

Kommentarer

  • Hej,
    det händer inget som gör att potatisen bli farlig om man skalar den i förväg och låter den ligga i vatten. Men stärkelsen som finns i potatisen lakas ut och konsistensen blir förändrad om potatisen ligger mer än några timmar i vattnet. Om det är mindre potatisbitar går utlakningen snabbare.

    Ligger potatisen länge i vattnet i rumstemperatur kan självklart mikroorganismer börja växa, så skulle du vilja förvara skalad potatis i vatten en längre tid är det bäst att ha den i kylskåpet. Vid tillagning dör mikroorganismerna.

    Välkommen igen!
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.