Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Samarbete med kommuner för hälsosammare mat i (för)skolan?

Hejsan,

Jag är nutritionist och mamma, och tycker att ni har gjort ett utmärkt jobb med de nya näringsrekommendationerna, men jag får inget gehör från Stockholms Stad när jag ber dem ta fram menyer som ligger i linje med dessa riktlinjer för skolor och förskolorna i kommunen. Det serveras leverpastej/prickig korv/ rött kött/korv i stort sett varje dag samtidigt som de proppar barnen fulla av mättat fett från mjölkprodukter som smör, fil, och mellanmjölk.

Stocksholms Stad svarar att de inte har några centrala guidelines - samarbetar ni inte med SKL?  Hur arbetar ni för att få genomslag?

Med den kunskap som ni sitter på,  borde ni inte verka för bättre upptag och exekution av era rekommendationer? Hur kan det vara valfritt när det finns kausala samband mellan nutrition och sjukdomar? Finns det ett motstånd som ni inte kan överkomma? Vari ligger utmaningarna?

Med vänliga hälsningar,

BURCAK Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej!

  Tack för ditt mail.
  Det är såklart trist att höra att din uppfattning är att menyerna i Stockholms stad inte är i linje med våra rekommendationer.

  Kommunerna är skyldiga enligt lag att erbjuda näringsriktiga skolmåltider och detta kan ju göras på många olika sätt. Ett enkelt sätt är att utgå från de rekommendationer som vi ger.

  Vi jobbar stenhårt för att nå ut med våra rekommendationer i vårt avlånga land, såväl när det gäller näringsriktigheten, men även kring andra viktiga faktorer som man behöver få till för att maten ska hamna i magen. Tyvärr lyckas vi inte nå ut överallt, ibland beror det på hur organisationen ser ut i kommunen. Kvalitén på skolmaten varierar över landet, det finns numera väldigt många goda exempel men även kommuner och skolor där man inte kommit lika långt.

  Förra året gjorde vi en nationell undersökning kring skolmåltiderna och ställde då bland annat några frågor till kommunernas måltidsansvariga kring vårt stödmaterial ”Bra mat i skolan”. På sidan 25 och framåt går det exempelvis att läsa att 80 % av kommunerna använder våra råd när de planerar menyer för skolorna.

  I vårt arbete med att verka för bra mat i vård, skola och omsorg har vi ett gott samarbete med Skolverket och Socialstyrelsen och även kontakter med SKL.

  Med vänlig hälsning

  Eva Sundberg
  Projektledare
  Nationellt kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg
  Team Mat och Måltider
  Ingela
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.