Till senaste kommentaren

Röd köttfärs - är den färgad?

Hej!
När vi köper köttfärs på ICA ibland så är det fin röd färg på köttet ytterst men när man skär upp det är det mörkare rödbrun färg i kärnan. Är det nåt färgämne som butiken tillsätter för att det ska se bra ut för kunden och är detta i så fall fusk och hälsofarligt?

Kommentarer

 • Hej!

  Köttfärs har från början en röd färg på grund av att den kommer i kontakt med luftens syre. I en förpackning med köttfärs kan syret inte komma åt alla delar av köttfärsen och dessa delar kan då få en brun/grå färg. Det beror på att järnet i köttfärsen genomgår en så kallad oxidering. Detta är inte alls farligt, men ser inte så gott ut.

  Modifierad atmosfär
  Anledningen till att det inte är så vanligt med brun köttfärs beror på att man i Sverige ofta packar köttfärs i en så kallad modifierad atmosfär som innehåller en hög halt syre. Denna köttfärs är inte heller lika hårt packad och behåller då sin klarröda färg bättre.

  Modifierad atmosfär i förpackningen används för att förlänga köttets hållbarhet. Ofta används en kombination av 80 procent syre och 20 procent koldioxid. Förpackningen ska vara märkt med "förpackad i en skyddande atmosfär".

  Här kan du läsa mer om: Aktiva och smarta förpackningar.

  Med vänlig hälsning
  Christina L
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.