Lagras arsenik i kroppen?

Hej! Om man ätit stora mängder riskakor dagligen ca 1-1/2 paket i flera års tid och slutat för något år sedan finns det då fortfarande arsenik lagrat i kroppen? Sen undrar jag om man överskrider gränsvärdet för arsenik om man äter riskakor några stycken om dagen kanske ca 5 st om man är kvinna med vikt på ca 50 kg om man absolut inte äter ris i någon annan form? Mycket tacksam för svar!
Mvh

Kommentarer

 • Hej!

  Det mesta av arseniken du får i dig via maten utsöndras med urinen. Hälsoriskerna med arsenik minskar när man minskar sitt intag, så det är därför bra att du slutat äta så stora mängder riskakor som ½-1 paket per dag.

  Två former av arsenik
  Arsenik finns i två huvudformer, organisk och oorganisk. Oorganisk arsenik är den som är giftig för människan. Denna form metaboliseras i kroppen och utsöndras relativt snabbt i urinen. De effekter man ser av arsenik är framförallt om man utsätts för höga arsenikhalter under lång tid.

  Ät varierat
  Det är tyvärr onödigt att äta så många som 5 riskakor varje dag, även om man inte äter andra risprodukter. Vi kan inte ge ett exakt svar på hur många man kan äta per dag, eftersom halterna av arsenik i riskakor varierar över tiden. Vårt allra bästa tips för hur man ska äta för att hålla sig frisk är att äta varierat. Läs gärna mer om det i våra kostråd.

  Våra råd när det gäller ris och riskakor lyder så här:

  Vad kan jag göra som konsument?
  Det går att påverka hur mycket arsenik du får i dig. Den som äter varierat och väljer olika sorters mat och märken minskar risken för att få i sig för mycket av något enskilt ämne. Att äta ris och risprodukter några gånger i veckan som är det vanliga i Sverige är ingen risk för hälsan. Men vuxna bör inte äta ris och risprodukter (risgröt, risnudlar och rismellanmål) varje dag. Barn bör inte äta ris eller risprodukter oftare än fyra gånger per vecka.

  Barn över sex år och vuxna kan äta riskakor ibland, beroende på hur mycket andra risprodukter man äter.
  Ingela
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.