Till senaste kommentaren

Riktlinjer för vad som får kallas müsli eller granola?

Hej

Finns det någon europeisk eller svensk standard i lag eller direktiv som specificerar vad som får klassas som Müsli eller Granola? Jag tänker framförallt på om det finns några riktlinjer kring produktens ingredienser för att namnet Müsli eller Granola ska få användas på produkten? Till exempel innehåll av vete och råg, och i vilka mängder?
Pierre Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Pierre!

  Nej, det är inte reglerat i lagstiftningen vad en müsli eller granola måste innehålla.

  Föreskriven beteckning
  Varje livsmedel ska ha en korrekt beteckning,  ett namn som beskriver vad det är för ett slags livsmedel. I vissa fall finns det krav i lagstiftningen när det handlar om vad som krävs för att en viss beteckning ska få användas. Några sådana exempel på reglerade beteckningar är smör, mjölk, margarin och olivolja.

  Vedertagen eller beskrivande beteckning
  När det gäller müsli och granola är det däremot inte reglerat i lagstiftningen vad de måste innehålla. När en sådan så kallad föreskriven (lagstiftad) beteckning saknas ska en vedertagen eller beskrivande beteckning användas. Med en vedertagen beteckning menas att de flesta konsumenter förstår vad det är för slags livsmedel utan att det behövs en närmare förklaring. Det handlar både om livsmedlets innehåll och karaktär, hur det upplevs.

  Inte bara beteckningen ger information
  Viktigt att tänka på att det även finns annan information i märkningen som kompletterar beteckningen, framför  allt ingrediensförteckningen.

  Läs mer
  Reglerna om beteckningar

  Svaret kvalitetsgranskat 23 januari 2019.
  Anna
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.