Till senaste kommentaren

Processhjälpmedel vid ekologisk produktion

Hej,

Vi vill ansöka om att använda saltsyra samt invertas vid produktion av ekologiska produkter. Hur går vi tillväga?

Vi har haft kommunikation med regelutvecklare på KRAV, se deras svar nedan:

"Det är som du säkert vet EU-förordningen för ekologisk produktion som reglerar vilka processhjälpmedel som får användas. Det görs genom en lista över tillåtna medel i EU 889/2008, BILAGA VIII B.
För att ett ämne ska tas upp i bilagan måste något av medlemsländerna anmäla det till prövning, ibland för en viss typ av användning, och ibland blir ämnet tillåtet generellt. Att inte saltsyra är tillåtet för sockerproduktion beror troligen på att inget land har ansökt om det. Troligen skriver jag eftersom jag inte vet om det någon gång under årens lopp har ansökts, och fått avslag. Jag kan i alla fall inte påminna mig om att det varit uppe till diskussion. Och jag har svårt att se varför det i sa fall skulle ha fått avslag. Saltsyra är tillåtet för gelatinframställning och till vissa ostar, men alltså inte för sockerproduktion.
Om det är viktigt för er borde ni kontakta Livsmedelsverket, som är de som har möjlighet att föreslå att saltsyra ska tas upp i bilagan."

Kommentarer

  • Hej Eva,

    Enzymer som normalt används vid bearbetning av i livsmedels får också användas i ekologisk produktion, så länge enzymet inte används som livsmedelstillsats för då måste den vara godkänd för ekologisk produktion. Enzymer räknas inte som en tillsats men för två enzymer, E 1103 invertas och E 1105 lysozym, gäller samma regler som för tillsatser under en övergångsperiod.

    När det gäller saltsyra som processhjälpmedel så stämmer svaret som du har fått tidigare. Vill ni som företag få till en ändring av regelverket måste man skicka in en begäran om det till kommissionen, via Livsmedelsverket. Då ska den begäran innehålla en sammanställning av skälet till införandet i reglerna.

    Vänligen
    Lena W
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.