Olivolja eller rapsolja?

Hej! Jag undrar varför man ha fått rekommendationen att ha i rapsolja när man ska tex mosa potatis till bebis , kan man inte använda sig av olivolja ?
Använder nämligen en D-vitamin som är gjord på olivolja till min dotter

Kommentarer

  • Hej Evelina!

    Olivolja är också en bra olja. Fördelen med rapsolja är att den innehåller omega-3, som är viktigt för barns utveckling. Därför rekommenderar vi i första hand rapsolja, men det går bra att använda olivolja eller andra matfetter ibland.

    Här kan du läsa mer om olika fetter och här hittar du våra råd om mat för spädbarn.

    Vänliga hälsningar
    Åsa B
    (Uppdaterad )
  • Hej!

    Om Omega3 är det viktiga i rapsolja, skulle då linfröolja fungera bättre?

    Mvh,
    Jonas
  • Hej Jonas!

    Linfröolja är mycket rik på omega-3, men den har en ganska skarp smak, så rapsolja passar bättre även av den anledningen.

    Vänliga hälsningar
    Åsa B
  • Hej,

    Är det verkligen rätt att rekommendera rapsolja pga. omega 3 innehåll? Tänker på att det är fettsyrorna EPA och DHA som är förknippade med hälsoeffekter. Rapsolja innehåller bara formen ALA som människor är väldigt inneffektiva på att omvandla till dessa former (det jag läst är ca 0,5-5 % omvandling till DHA och 1-10 % till EPA). Kvoten mellan långa omega 3 och omega 6 blir därmed väldigt dålig för rapsolja.

    /Oskar
    Oskar
  • Hej Oskar!

    De långa fettsyrorna är viktiga för hjärnans utveckling, särskilt under fostertiden och under spädbarnsåret. Men korta omega-3-fettsyror har också positiva effekter och är essentiella - livsnödvändiga - för både barn och vuxna.

    I det här svaret kan du läsa lite mer om barns behov av olika fettsyror: DHA till barn > 2 år.

    Vänliga hälsningar
    Åsa B

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.