Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Angivande av sockerarter i ingrediensförteckningen

Hej!
Mitt namn är Hans som undrar över hur socker måste redovisas i innehållsförteckningen på olika tex färdiga rätter, matvaror och produkter.
Min fråga jag vill ställa är:
Kan det vara något annat än vanligt socker, gjort på bet- eller rörsocker i produkten om det står bara socker ingrediensförteckningen? Eller kan det även betyda att det är det som i USA kallas för HFCS, high fructose corn syrup?
Om produkten innehåller HFCS hur ska det anges i ingrediensförteckningen?
Om det står tex druvsocker, glukossirap stärkelsesirap, kan det vara HFCS?
Hur kan man med säkerhet veta om produkten innehåller HFCS?

Kommentarer

  • Hej
    Vanligt socker innehåller ungefär lika stora delar fruktos och glukos. Kemiskt sett är sackaros en disackarid bestående av två monosackarider, glukos och fruktos. Detta ska anges som "socker" i ingrediensförteckningen.

    Isoglukos är det som i USA kallas HFCS (high-fructose corn syrup)- detta ska anges som "glukossirap" i ingrediensförteckningen. Det behöver dock inte vara just HFCS om det står glukossirap i ingrediensförteckningen, glukossirapen kan ha framställts på annat sätt. Det som kännetecknar glukossirap är en hög andel fruktos och därmed är den sötare än socker.

    Med vänlig hälsning
    Mikaela
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.